NRK Meny
Normal

Til dere som blir kvalm av nynorsk: Nå flytter NRK-Stine!

Stine Hommedal har blitt hetset og rakket ned på fordi hun snakker og skriver nynorsk i NRK Troms. Nå forlater hun Nord-Norge - med tungt hjerte.

Stine Hommedal

Elsker Tromsø. Vossejenta Stine Hommedal sier hun vil savne Nord-Norge.

Foto: NRK

– Eg har hatt det veldig bra, og trivdes godt her nord. Tromsø er ein fantastisk by. No flyttar eg sørover igjen, men det er ikkje på grunn av hetsen, sier 26-åringen og smiler.

Utskjelt av «bestemor»


Vossejenta starta som journalist i NRK Troms og Finnmark i mars 2012. Fra før hadde hun erfaring fra NRK i Oslo, Trondheim og Bergen.

Men det var først da stemmen hennes ble kringkasta i nord, at reaksjonene kom. For nynorsken hennes klang ikke bra i en del nordlendingers ører.

Hør debatten om bruk av nynorsk på radio i nord:

– Dei fleste telefonane med klager på meg, var det sentralbordet som fekk. Men eg tok nokre, eg og. Den samtalen eg hugsar aller best, var ei eldre dame, med skikkeleg bestemorsrøyst, som ringte. Ho var veldig sint og sa at ho ikkje kunne snakka med meg, fordi eg ikkje var ein landsmann av ho, og at eg burde reise min veg, sier 26-åringen.

Massiv støtte

Stine Hommedal sitter dypt nede i den røde sofaen midt i hjertet av NRK-huset i Tromsø, akkurat ferdig med en nyhetsopplesing på radio. Og like rakrygget som sofaen er, påstår hun at hun aldri tok hetsen personlig.

Selv ikke da enkelte sa at de ble kvalme av å høre henne, mista hun nattesøvnen. Det takker hun gode kolleger for.

– Då eg flytta til Tromsø for to år sidan, vart eg møtt av ein positiv gjeng som syntes det var artig å få ein kollega med nynorsk som hovudmål. Så då alle reaksjonane frå publikum kom, visste eg at alle på jobb støtta meg. Men eg må vedgå at eg vart skikkeleg overraska over alt som vart sagt og skrive om målet mitt. Eg hadde aldri opplevd noko liknande, sier Hommedal.

Fikk krus for hets

Tromsø-avisene flommet nesten over av illsinte leserinnlegg, og telefonen inn til NRK-huset var rødglødende.

Også på sosiale medier gikk det også hett for seg.

– Det var ein ting som irriterte meg, og det var då avisa Nordlys delte ut «Dagens krus» til ein anonym lesar som slengte drit. Personen sa mellom anna at eg høyrdes ut som ei kråke. At dette innlegget vart premiert av ei mediebedrift, var ubehageleg. Eg vart identifisert, medan avsendaren fekk vera anonym, sier 26-åringen.

Tung avgjørelse


Fredag 30. mai setter vossejenta seg på Widerøe-flyet som skal ta henne hjem til Vestlandet. Hommedal har fått en ny jobb i Bergen, og har også planer om en mastergrad.

Men avgjørelsen om å forlate Tromsø og Nord-Norge, satt langt inne.

– Det var ikkje enkelt å bestemma seg for å flytta. Eg har hatt det veldig fint her. Gode kollegaer, ein flott redaksjon, ein fin by og fantastisk natur. Og då hetsen blussa opp att i vinter, og sjefen min tok til motmæle, strømma det på med støtte og positive tilbakemeldingar. Eg fekk bevist nok ei gong at dei som har hetsa meg, har vore i ekstremt mindretal. Dei fleste nordlendingar er flotte folk, fastslår 26-åringen.

Hommedal-støtte

Massiv støtte. Til tross for mye hets, er Stine Hommedal overbevist om at det bare er et fåtall nordlendinger som ikke tåler nynorsk.

Foto: Linda Pedersen / NRK