Hets på sosiale medier: – Kan straffes med bøter til flere titusen kroner

Jurist tror at flere saker som omhandler trusler på sosiale medier vil havne i rettsvesenet.

Jon Wessel-Aas

Jurist Jon Wessel-Aas tror man vil se flere saker i fremtiden hvor personer blir krenket på sosiale medier.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Trusler mot offentlige ansatte som ytres i sosiale medier kan straffes med bøter opp mot flere titusen kroner, sier advokat Jon Wessel-Aas, som er spesialist i ytringsfrihet, juss og sosiale medier.

– Man ser mer av offentlige ytringer hvor personer blir krenket nå. Trusler mot offentlige tjenestepersoner, om det nå er en saksbehandler fra NAV, en dommer eller barnevernsansatte, det tar man alvorlig, sier Wessel-Aas til NRK.

Tromsø kommune anmeldte nylig to personer som står bak ytringer mot barnevernsansatte. Det er første gang Tromsø kommune anmelder noen på bakgrunn av ytringer på sosiale medier. Truslene ble opplevd som truende og krenkende for de ansatte, ifølge kommunen.

– Jeg tror helt sikkert at vi vil få mer av denne typen saker fremover, og allerede ser vi at det kommer flere sånne saker i rettssystemet. Rett og slett fordi det nå finnes flere mennesker som har muligheten til å ytre sin mening på en veldig synlig måte som er lett dokumenterbar. Det skjer på åpne nettsteder og ikke bare i lukkede telefonsamtaler, sier Wessel-Aas.

Kommunen anmelder

Skjermdump fra Facebook-gruppa som la ut ytringer om de to barnevernsansatte.

Foto: Screenshot

Ikke bekymret for anmeldelse

NRK har tidligere vært i kontakt med administrator for den aktuelle Facebook-gruppen.

– Via media har jeg fått vite at jeg er anmeldt, men jeg er ikke bekymret. Jeg har ikke fremsatt noen trusler, og det jeg har påstått, har jeg også dokumentasjon på. Jeg valgte å navngi personene fordi jeg mener de må stå til ansvar for det de har gjort som ansatte, og ikke privatpersoner, sa administratoren.

Kommunikasjonssjef i Tromsø kommune, Pål Jakobsen fortalte til NRK mandag at kommunen ikke har noe imot den aktuelle facebooksiden som sådan. Han tror også at sosiale medier kan bidra til å rette fokus mot det arbeidet som gjøres i barnevernet.

Kan ikke godta det

Men Jakobsen var tydelig til NRK tidligere denne uken at Tromsø kommune ikke kan godta at ansatte henges ut på sosiale medier.

– Det er alvorlig når folk opplever dette som en trussel mot seg sjøl og jobben de er satt til å gjøre. Så blir det opp til politiet å vurdere anmeldelsen vi har levert, sa Jakobsen.

Enkeltpersoner i barnevernet utleveres i Facebook-gruppen med navn og bilde, og beskrives som «ond, djevelsk og løgner».

– På den aktuelle sida er det også kommentarer fra andre personer, som er egna til å spre frykt. For eksempel oppfordrer man til å oppsøke personene på telefon eller om de ser dem på gata, det har gjort at de ansatte er redde for å gå i Storgata som følge av hetsen, fortalte kommunikasjonssjefen mandag.