NRK Meny
Normal

Her velsigner biskopen Nordpolen

Den russiske kirken mener Nordpolen tilhører Russland.

Patriark

En russisk ortodoks biskop har nylig plassert en plate med inskripsjon om at det nå har gått 1150 år siden Nordpolen kom inn under russisk styre.

Foto: www.arh-eparhia.ru/Picasa 2.0

Kart over jordkloden og Nordpolen

Dersom Danmark, Canada eller Russland får eierskap til Nordpolen, står de i sin fulle rett til å utvinne olje, gass og edle metaller der.

Foto: NRK

En russisk ortodoks biskop har nylig plassert en plate med inskripsjon om at det nå har gått 1150 år siden Nordpolen kom inn under russisk styre.

Det skriver nettstedet Barentsobserver i dag.

Inskripsjonen på platen skal ha vært: «Med velsignelsen fra patriark Kirill av Moskva og alle russere, så er vigslingen av nordpolen en markering av 1150 år med russisk statsstyre».

Signingsferd

Biskop Iakov velsigner Nordpolen.

Foto: www.arh-eparhia.ru

Støtte fra kirka

13. september skal det russiske forskningsskipet ha nådd nordpolen.

– Den russisk ortodokse kirken støtter denne saken, sier biskop Iakov.

Saken han sikter til er russernes ønske om å flytte grensene i Arktis for å få en større bit av området rundt Nordpolen.

Ikke første gang

Dette er ikke første gang russerne gjør ambisiøse fremstøt med tanke på eierskap i dette området. Ifølge nettstedet Barentsobserver ble det nylig foreslått å endre navnet på Arktis til «Det Russiske hav».

Også i 2007 markerte russerne territoriet sitt.

Den gang skulle de legge igjen en metallkapsel med det russiske flagget på havbunnen og samtidig foreta vitenskapelige undersøkelser.

Russisk ubåt planter det russiske på havbunnen på Nordpolen

Også i 2007 markerte russerne territoriet sitt. Da plantet de et flagg på havbunnen ved hjelp av en miniubåt.

Foto: NTV / Afp

Stridsspørsmål

Det store stridsspørsmålet, og det som avgjør hvem som eier Nordpolen dersom noen gjør det, er en 1800 kilometer lang undersjøisk fjellkjede.

For rett ved den geografiske Nordpolen, noen tusen meter under polisen, ligger Lomonosovryggen. Fjellkjeden strekker seg fra kanadiske Ellismere Island og Grønland til Nysibirøyene utenfor Russlandskysten.