Her sprenger de vekk «en lastebil» av stein

De skulle sprenge vekk en steinblokk på 70 tonn som hang mer enn 100 meter over E6. Klart det var spenning knytt til prosjektet.

Statens vegvesen filmet eksplosjonen fra flere vinkler da de sprengte bort en steinblokk på 70 tonn for å sikre E6 i Skibotn.

Statens vegvesen filmet eksplosjonen fra flere vinkler da de sprengte bort en steinblokk på 70 tonn for å sikre E6 i Skibotn. Foto: StormCam/Prosit Production

Fjellklatrere

Fjellklatrere måtte plassere sprengstoffet bak den store steinblokka.

Foto: Jan Vimme / Visinor Fjell Nord AS

Entreprenører, geolog, heisekran, fjellklatrere og helikopter har vært i sving på E6 i Troms.

Ved Larsbergtunnelen noen kilometer nord for Skibotn hang det nemlig en steinblokk på 70 rett over veien. Dersom den hadde løsnet, kunne skadene vært fatale.

– Det har vært en krevende jobb, i og med at steinblokka henger så høyt over veien. Så vidt jeg vet har ingen lignende operasjoner blitt gjort i Norge tidligere, sier prosjektleder i Statens vegvesen Geir Larsen.

Steinblokka var like stor som en middels stor lastebil, ifølge Larsen.

De siste dagene har de planlagt prosjektet nøye. Sprengstoffet ble fraktet opp med helikopter, før fjellklatrere plasserte sprengstoffet bak steinblokka.

Før sprengingen måtte vegvesenet forberede seg på det verst tenkelige scenarioet.

Sprengt i biter

Slik så det ut etter at steinblokka var sprengt bort.

Foto: Jan Vimme / Visinor Fjell Nord AS

– Dersom vi ikke hadde klart å sprenge blokka i biter, og den hadde ramlet ned på E6, ville hele veien endt i havet, forteller Larsen.

Derfor hadde de med seg maskiner som kunne starte arbeidet på den trafikkerte veien dersom det skjedde.

– Men sprengingen gikk etter all forventning. Vi fikk ei steinblokk på 6–7 tonn ned på veien, ellers delte blokka seg fint. Alt er ryddet opp og veien ble åpnet klokken 13.45, sier Larsen.

– Nå har vi fjernet et problem og gjort veien litt sikrere.

Laster innhold, vennligst vent..