NRK Meny
Normal

Her snør det midt på sommeren

Vi er snart inne i sommerens tradisjonelt varmeste måned. Lite tydet på det i Øst-Finnmark i dag.

Vinter om sommeren

Snø på vei og bakke er ikke det vi vanligvis forbinder med slutten av juni. Flere steder i Øst-Finnmark snødde det i morges.

Foto: Jan Erik Kristoffersen

Vi skriver 28. juni og nærmer oss med stormskritt fellesferien, men i Øst-Finnmark var det i morges lite som fristet til soling, bading og grilling.

Da Jan Erik Kristoffersen fra Vadsø kjørte forbi Hauksjøen i Sør-Varanger kommune i morges ble han møtt av et syn som forbindes med en annen årstid enn sommeren.

– Det var et par kilometer der at det var hvitt på bakken. Temperaturmåleren i bilen viste en plussgrad, sier Kristoffersen.

– Jeg ble ikke superoverraska fordi jeg har opplevd snø i juni før, men det er jo ikke vanlig.

Temperaturmåler Hauksjøen juni

Kaldt i Sør-Varanger i morges

Foto: Jan Erik Kristoffersen

– Jeg ville vurdert å ta taxi

Også i Vest-Finnmark meldes det om snø i luften i morges. Ronny Møllenes kjører tankbil for Statoil i Finnmark. Da han passerte Sarves i Alta i morges var det to plussgrader og det sludda på frontruta.

– Jeg har aldri opplevd snø på denne tiden av året før. Det var såpass mye at jeg måtte la viskerne gå hele tiden.

– Jeg møtte på noen syklister som var ikledd regnklær. Hadde jeg vært dem hadde jeg nok vurdert å ta en taxi, sier Møllenes.

Hvitt i høyden

Vakthavende meteorolog ved Vervarslinga Nord-Norge, Jon Austerheim, forteller at det er områdene lengst i øst i Øst-Finnmark som har vært mest utsatt for snø i dag.

– Her har det vært ganske mye nedbør og på noen hundre meters høyde har temperaturen variert fra null til pluss to grader. Kommer man over 300 meter vil jeg tro at det er ganske hvitt på bakken nå også.

Snø Neiden juni

Heller ikke i Neiden i Sør-Varanger var det mye som minnet om sommer i morges.

Foto: Åge Gundersen

Ikke helt uvanlig

Austerheim forteller at snøen kan bli liggende til torsdag kveld, men fra fredag er det ventet at temperaturen vil øke.

– Fra Øst-Finnmark er det kort vei til de kalde havområdene ved Svalbard, så om vinden kommer derfra er det ikke uvanlig at det blir lave temperaturer også i juni. Allikevel er det ikke veldig vanlig at det kommer snø på denne siden av sankthansaften, sier han.

Det kan også opplyses at det kan bli nattefrost i indre strøk av Troms og Finnmark natt til fredag.