Hopp til innhold

Her skal verdens aller nordligste øl brygges

I over 80 år har det vært ulovlig å produsere alkohol på Svalbard. Men nå skal vann fra isbreer i Longyearbyen gi Macks bryggeri i Tromsø konkurranse.

Longyearbyen i mørketid

Svalbard Bryggeri AS skal åpnes i Longyearbyen.

Foto: Ivar Ekseth / NTB Scanpix

Siden 1928 har det i tråd med Svalbardloven vært ulovlig å produsere alkohol på Svalbard. Dette kan ha hatt sine røtter i gruvetiden, da man hverken ønsket hjemmebrenning eller produksjon av øl og vin i hjemmene.

Men forskriften som kom i år gjør at det nå er lov å produsere både øl, vin og brennevin.

Dermed vil Robert Johansen og Svalbard Bryggeri AS snart ta over posisjonen som verdens nordligste bryggeri. For i dag ligger som kjent «verdens nordligste bryggeri» hos Macks Ølbryggeri i Tromsø.

Men Johansen ønsker ikke å be Mack Bryggeriet endre slagord.

Viktig å støtte lokale produsenter

Robert Svalbard

Robert Johansen skal åpne Svalbard Brygger AS.

Foto: Privat

– Alle vet at mikrobryggeriet i Longyearbyen er verdens nordligste, så jeg kommer ikke til å bruk mye markedsplass på å fortelle de som allerede bor her, at det er verdens nordligste bryggeri, sier Robert Johansen til NRK.

Johansen syns det er viktig å støtte norske bedrifter, og vil heller ikke be Mack endre logoen sin.

– Mack er et bryggeri vi er nødt til å støtte. Vi vet jo at 60 prosent av all ølomsetning i Norge tilhører utenlandske eiere. 40 prosent av det ølet det omsettes for i Norge er faktisk norsk. Og Mack er jo et helnorsk selskap, og det syns jeg man skal tenke på når man er ute og handler øl i butikken.

Verdens nordligste industrielle bryggeri

Roger Karlsen er kommersiell direktør hos Mack, og også veldig opptatt av å støtte norske ølprodusenter.

– Vi er fortsatt verdens nordligste industrielle bryggeri, og kommer til å fortsette å fortelle at vi er det. Vi endrer ikke verken språkbruk eller hvordan vi fronter vår øl, sier han til NRK.

For det har lenge vært andre mikrobryggerier som har vært lengere nord enn Tromsø.

– Det syns vi bare er kjempebra. Interessen for øl øker i hele landet, og det har mikrobryggeriene mye av skylda for. Det er nesten ingen industrielle bryggerier igjen i Norge.

Mack

Mack sine lokaler i Tromsø er fra 1877, og ble åpnet av Ludwig Markus Mack.

Foto: Marita Andersen

Regional lojalitet og stolthet

For det er kun Aas, Mack og Gran som er helnorske industrielle bryggerier i dag. Hansa er delvis kjøpt opp av utenlandske og Ringnes er blitt helt dansk.

– Industrien er tøff. Vi overlever fordi det er en lojalitet og stolthet hos lokalbefolkningen. 95 prosent av vår omsetning er i Nord-Norge, sier Karlsen til NRK.

Norsk øl er derfor veldig viktig å støtte opp om, mener han.

I Longyearbyen satser Robert Johansen på å sette i gang arbeidet i januar, og være operativ til våren.

(Saken fortsetter under bildet)

nettside
Foto: Hjemmesiden Svalbard Bryggeri

Mer mangfold til reiseliv og arbeidsplasser

Du har bodd på Svalbard i 26 år, hvordan kom du på ideen om at du skulle stå som eier av et bryggeri?

– Det kom bare snikende. Jeg begynte å få interessen for å brygge øl, og plutselig gikk det opp for meg at dette faktisk kunne være noe å satse på. Jeg så at en del mikrobryggerier startet opp på fastlandet, og jeg fikk smake på det gode ølet de laget.

Men de koster å etablere noe på Svalbard.

Vann fra isbre

– Det blir fort en dyrere affære. Men vi har fått god støtte fra Innovasjon Norge. De ønsker å få andre typer arbeidsplasser her oppe, og at reiselivet får et litt større mangfold. Det er også i tiden med lokal mat og drikke, sier Johansen.

Øllet skal kalles blant annet «Spitsbergen Ale» og «Spitsbergen Porter». Vannet som skal brukes i ølproduksjonen kommer fra isbreer ved Longyearbyen.

Hvordan ser du for deg at det er her om fem år?

– Om fem år så har vi et mål om å ha en produksjon på sånn 3-400.000 liter, at vi kan få en 15-16 ansatte her etterhvert.

Longyearbyen

Alt ølet som produseres kommer fra bryggeriet i Longyearbyen.

Foto: John B. Slaatmo

Flere nyheter fra Troms og Finnmark