Siden 1928 har det i tråd med Svalbardloven vært ulovlig å produsere alkohol på Svalbard. Dette kan ha hatt sine røtter i gruvetiden, da man hverken ønsket hjemmebrenning eller produksjon av øl og vin i hjemmene.
Men forskriften som kom i år gjør at det nå er lov å produsere både øl, vin og brennevin.
Dermed vil Robert Johansen og Svalbard Bryggeri AS snart ta over posisjonen som verdens nordligste bryggeri. For i dag ligger som kjent «verdens nordligste bryggeri» hos Macks Ølbryggeri i Tromsø.
Men Johansen ønsker ikke å be Mack Bryggeriet endre slagord.
- Les også:
Viktig å støtte lokale produsenter
– Alle vet at mikrobryggeriet i Longyearbyen er verdens nordligste, så jeg kommer ikke til å bruk mye markedsplass på å fortelle de som allerede bor her, at det er verdens nordligste bryggeri, sier Robert Johansen til NRK.
Johansen syns det er viktig å støtte norske bedrifter, og vil heller ikke be Mack endre logoen sin.
- Les også:
– Mack er et bryggeri vi er nødt til å støtte. Vi vet jo at 60 prosent av all ølomsetning i Norge tilhører utenlandske eiere. 40 prosent av det ølet det omsettes for i Norge er faktisk norsk. Og Mack er jo et helnorsk selskap, og det syns jeg man skal tenke på når man er ute og handler øl i butikken.
Verdens nordligste industrielle bryggeri
Roger Karlsen er kommersiell direktør hos Mack, og også veldig opptatt av å støtte norske ølprodusenter.
– Vi er fortsatt verdens nordligste industrielle bryggeri, og kommer til å fortsette å fortelle at vi er det. Vi endrer ikke verken språkbruk eller hvordan vi fronter vår øl, sier han til NRK.
- Les også:
For det har lenge vært andre mikrobryggerier som har vært lengere nord enn Tromsø.
– Det syns vi bare er kjempebra. Interessen for øl øker i hele landet, og det har mikrobryggeriene mye av skylda for. Det er nesten ingen industrielle bryggerier igjen i Norge.
- Les også:
Regional lojalitet og stolthet
For det er kun Aas, Mack og Gran som er helnorske industrielle bryggerier i dag. Hansa er delvis kjøpt opp av utenlandske og Ringnes er blitt helt dansk.
– Industrien er tøff. Vi overlever fordi det er en lojalitet og stolthet hos lokalbefolkningen. 95 prosent av vår omsetning er i Nord-Norge, sier Karlsen til NRK.
Norsk øl er derfor veldig viktig å støtte opp om, mener han.
I Longyearbyen satser Robert Johansen på å sette i gang arbeidet i januar, og være operativ til våren.
(Saken fortsetter under bildet)
Mer mangfold til reiseliv og arbeidsplasser
– Du har bodd på Svalbard i 26 år, hvordan kom du på ideen om at du skulle stå som eier av et bryggeri?
– Det kom bare snikende. Jeg begynte å få interessen for å brygge øl, og plutselig gikk det opp for meg at dette faktisk kunne være noe å satse på. Jeg så at en del mikrobryggerier startet opp på fastlandet, og jeg fikk smake på det gode ølet de laget.
Men de koster å etablere noe på Svalbard.
Vann fra isbre
– Det blir fort en dyrere affære. Men vi har fått god støtte fra Innovasjon Norge. De ønsker å få andre typer arbeidsplasser her oppe, og at reiselivet får et litt større mangfold. Det er også i tiden med lokal mat og drikke, sier Johansen.
Øllet skal kalles blant annet «Spitsbergen Ale» og «Spitsbergen Porter». Vannet som skal brukes i ølproduksjonen kommer fra isbreer ved Longyearbyen.
– Hvordan ser du for deg at det er her om fem år?
– Om fem år så har vi et mål om å ha en produksjon på sånn 3-400.000 liter, at vi kan få en 15-16 ansatte her etterhvert.