Hopp til innhold

Her jager fjellreven rein – se de spesielle bildene

To fjellrev-valper leker seg ved hiet på Varangerhalvøya i Finnmark. Plutselig forstyrres de av rein. Det liker fjellrev-moren dårlig.

I ti år har Statens Naturoppsyn (SNO) overvåket fjellrevene på Varangerhalvøya.

De har satt ut viltkameraer ved en rekke kjente fjellrevhi for å følge kullene gjennom hele året.

Men i forrige uke fikk de se noe de aldri hadde sett tidligere, da en rein kom tuslende litt for nær hiet.

– Det likte ikke fjellrev-moren, og satte etter reinen med halen til værs, forteller Arne Petter Sarre fra Statens Naturoppsyn.

Sensorer «fanger» reven

Statens Naturoppsyn har registert minst to fjellrevvalper på Varangerhalvøya. 
.
I ti år har myndighetene hatt et fjellrevprosjekt på halvøya, og det har resultert i at stammen nå har økt med 30 prosent. 
.
-Dette er viktige ynglinger for fjellrevstammen, som har vært i ferd med å dø ut:

I ti år har Statens Naturoppsyn (SNO) overvåket fjellrevene på Varangerhalvøya, sier Arne Petter Sarre fra Statens Naturoppsyn.

Kameraene som er satt opp ved hiene har bevegelsessensorer som knipser bilder når noe beveger seg foran kameraet. Det var disse kameraene som fanget opp fjellrevens jakt på reinen.

– Det er jo veldig morsomt å se på, sier Sarre.

Men egentlig var han aller mest glad for å se valpene. Fjellreven er utrydningstruet, og det å se store og sterke valper som er født i år, er gledelige nyheter for fjellrevstammen.

Det er også derfor Statens Naturoppsyn har drevet et eget fjellrevprosjekt de siste ti årene.

Utrydder rødrev

Fjellrev Varanger

Fjellreven er en truet art som ble fredet i 1930, men siden da har bestanden gått ned. De senere år har likevel Statens Naturoppsyn hatt en rekke lovende observasjoner, og håper nå på at trenden kan ha snudd.

Foto: SNO

For å gi den utrydningstruede fjellreven best mulig levekår, har Statens Naturoppsyn også måttet ta livet av mange rødrever.

Rødreven konkurrerer om den samme maten og de beste hiplassene og dermed har fjellreven blitt drevet bort fra de beste ynglingsplassene.

– Etter ti år ser vi at fjellreven kommer tilbake til mange av de gamle hi-plassene, forteller Arne Petter Sarre.

Enkelte av de eldre hiene kan være opp mot 400-500 år gamle. Vinteren i år var tøff for fjellreven, med mye isdekke og lite gnagere.

– Vi var veldig spent på om det kom valper i hiene i år. Det var derfor utrolig gledelig nå vi hentet kameraet og fant to lekne valper og en voksen fjellrev ved et av hiene, sier Sarre

I løpet av tiårs perioden med fjellrevprosjekt har bestanden på Varangerhalvøya økt med om lag 30 prosent. Per i dag består bestanden av mellom 30-40 fjellrever.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark