NRK Meny
Normal

Her er fem gode råd for å få sommerjobb

Mange bruker en sommerjobb for å komme seg inn i arbeidslivet og for å skaffe seg relevant arbeidserfaring. Her er noen råd fra arbeidsgivere.

Sommerjobb

Sørg for å ha gode referanser og CV når du søker sommerjobb. Det er blant tipsene fra arbeidsgivere. Illustrasjonsfoto.

Foto: Per Løchen / Scanpix

– De personlige egenskapene er kanskje de aller viktigste for oss. Du må være egnet og glad i å jobbe sammen med og med mennesker, forteller hotelldirektør i Radisson Blu Hotel i Tromsø, Dag Johan Høybakk.

– Husk det at du legger spor etter deg uansett hvor du er, og hva du gjør, sier Lisbeth Kåberg, daglig leder i Adecco Tromsø.

Dette er noen av rådene fra ledere til de mange ungdommene som leter etter sommerjobb.

1. Finn ut hva det er behov for

Marianne Pedersen

Marianne Pedersen i Notabene på Nerstranda.

Foto: Gjermund Håkonseth / NRK

Let rundt på Internett, i aviser og nærbutikken. Bruk nav.no og finn.no. Det finnes kanskje flere muligheter enn det du er klar over! Skaff deg kompetanse på de områdene der det er størst behov for ferievikarer.

2. Skriv en god søknad

Pass på språket, og få gjerne noen andre til å lese gjennom søknaden. Man blir lettere vurdert hvis man skriver godt og har en ordentlig presentasjon av seg selv.

– En søknad må først og fremst være uten skrivefeil, slår butikksjef i H/M på Nerstranda i Tromsø, Kristin Lindquist, fast.

Kristin Lindquist

Butikksjef i H/M på Nerstranda i Tromsø Kristin Lindquist.

Foto: Gjermund Håkonseth / NRK

3. Ha en god CV

Ta med en CV og lever til arbeidsgiver. Ha gode referanser og gjerne en utfyllende attest fra tidligere jobber, helst med arbeidsoppgavene du har hatt.

4. Presenter deg selv på en god måte

Arbeidsgivere setter pris på at man er pliktoppfyllende og har et godt øye for det som skal gjøres i jobben. Vis at du er selvstendig og selvgående.

– Mange vil se etter en ungdom som er kvikk, åpen, rask og grei, sier fylkesdirektør i NAV, Stein Rudaa.

5. Si noe om hvorfor du ønsker jobben

Katrine Leiksett

Butikksjef på Joker i Tromsø sentrum, Katrine Leiksett.

Foto: Gjermund Håkonseth

Skriv og fortell noe om hvorfor man skal ansette akkurat deg. Selg deg inn til arbeidsgiver på en god måte og vis at du er motivert til å gjøre en innsats.

– Jo tidligere søkere kommer med CV og søknad, desto bedre er det. Så det er lurt å begynne tidligst mulig, råder butikksjef på Joker i Tromsø sentrum, Katrine Leiksett.

Akkurat nå i mars er det mange som søker etter ferievikarer. Det er derfor lurt å være tidlig ute når man skal søke etter sommerjobb.