NRK Meny
Normal

Her er 5 hageplanter du absolutt ikke bør spise

Du kan være omringet av giftige planter. Gartner Kristian Nyvoll viser deg fem eksempler på planter du bør holde deg unna.

Kristian Nyvoll gartner botanisk hage

Kristian Nyvoll står her sammen med en av plantene han fraråder å smake på. Tyrihjelmen ble tidligere brukt for å ta livet av ulver.

Foto: NRK

Plantene er farlige på forskjellige måter, sier gartner Kristian Nyvoll ved Botanisk hage i Tromsø.

Her er fem giftige planter du kan finne i hagen, men som du ikke bør putte i munnen:

1. Tromsøpalmen

Tromsøpalmen er giftig
Foto: Sigbjørn Larsen / NRK

Denne er en merkeplante i Tromsø, men den er også skummel og farlig. Særlig på solrike dager hvor unger løper i bare shortsen igjennom store bestander, sier Nyvoll. – Jeg har hørt om flere som har blitt fulle av blemmer og brannsår fordi saften fra palmen reagerer med sollyset, og gir brannskade.

2. Tyrihjelm

Tyrihjelm ved Lianvannet i Bymarka
Foto: Tor Beisvåg

– Denne er ganske giftig. Spiser man nok av den, kan man dø. Den er brukt gjennom tidene til nytteformål som lusemiddel og for å drepe ulv. Det er knapt en hage i Tromsø som ikke har den, sier Nyvoll.

3. Storhjelm

Storhjelm.
Foto: NRK

Denne er lik tyrihjelmen, og også veldig giftig. – Jeg vet om tilfeller der hunder og katter har spist storhjelmen, og der har det stått om liv.

4. Selsnepe

Selsnepe
Foto: Universitetet i Bergen

– Denne finnes det ikke motgift mot. Vi har den ikke i Troms, men den finnes opp til Trøndelag, og i Kautokeino, sier gartneren.

5. Gullregn

Gullregn
Foto: NRK

– Før tenkte folk at det var erter, fordi den kan være veldig lik. Men gullregn har en alvorlig gift som kan forårsake død. Men da må man spise mye av den, sier Nyvoll.