NRK Meny
Normal

Glad for festspill-kritikk

Festspilldirektøren mener kritikken de har fått viser at festivalen er vesentlig. Lørdag håper de at 2.000 publikummere skal finne veien til Trondenes og den store finalen.

De 50. festspill i Nord Norge går mot slutten, et festspill som har handla mye om møteplasser. 
I konfliktområdet Midtøsten er det vanskelig for kunstnere å møtes på tvers av landegrensen, men det kan de på en av avslutningskonsertene i morgen.
Erik Hillestad fra kirkelig kultuverksted har samla fire kvinnestemmer fra midtøsten. Tania Saleh fra Libanon synger om lengsel og kjærliget.
Artisten Dina El Widdi er fra Egypt, også hun mener kvinners stemmer fra Midtøsten må høres mer.

De 50. festspill i Nord-Norge går mot slutten, et festspill som har handla mye om møteplasser. I denne reportasjen får vi møte egyptiske Dina El Wedidi, og festspilldirektør, Tone Winje, svarer på kritikken de har fått.

Avslutningen av de 50. Festspillene i Nord-Norge er lagt til historiske Trondenes.

– Vi håper at flest mulig publikummere kommer hit. Vi forventer storinnrykk, sier informasjonsansvarlig Tone-Anita Karlsen i Festspillene.

Scene i fjæra

Fredag strålte sola over festspillbyen mens oppsetningsleder Jon Kristian Gaare Blix og hans riggegjeng satte opp scenen hvor forestillinga Women’s View skal spilles, før Sivert Høyem avslutter jubileumsfestspillene.

– Her inviterer festspillene til en fabelaktig folkefest. Det skal også være konsert på Laugen, avslutningskonserten til NUK ++, forteller Gaare Blix.

Mens Laugen er et naturlig – og også historisk – amfi, er det i tillegg i anledning folkefesten satt opp en scene mellom Trondenes kirke og Trondenes historiske senter.

– Det blir helt spesielt med scene helt nede i fjæra, lover Tone-Anita Karlsen.

Jon Kristian Gaare Blix

Jon Kristian Gaare Blix er oppsetningsleder og sørger for at alt skal være klart før folkefesten lørdag.

Foto: Hege Iren Hanssen / NRK

Bak artistene vil utsikten være rett ut i Vågsfjorden, mot Andørja og Rolla. Og for dem som vil nyte utsynet, er det bare å tusle ned i fjærsteinene og sette seg mens man nyter musikken.

Meldes bra vær

Fredag formiddag var sceneriggen på vei til å reises.

– Vi kan garantere at alt straks skal være klart for konserter, sier Gaare Blix, og lover å også holde en hånd over været.

Og værvarselet tegner bra for folkefesten.
– Det meldes sol og fint, så alt ligger til rette for folkefest, sier Tone-Anita Karlsen.

Trondenes kirke

Publikum oppfordres til å gå i samlet flokk mot Trondenes, når Festspillene avsluttes.

Foto: Hege Iren Hanssen / NRK

Historisk, og også nytt

At Trondenes er et historisk sted er en av grunnene til at Festspillene i Nord-Norge har valgt å flytte hele avslutningsdagen ut av sentrum.

– Trondenes har også vært historisk i festspillsammenheng, med sagaspillene som ble spilt her. Derfor synes vi det passet i ei jubileumsfeiring. Vi ønsker også å prøve ut nye arenaer, sier Karlsen.

I tillegg til NUK, avslutning, Sivert Høyem og Women’s View, som er Anneli Drecker sammen med fem kvinnestemmer fra Midtøsten, blir det også orgelresitasjoner i kirka. Der russerfangeleiren lå blir det også spilt utdrag av «Konstantins dagbok», som handler om livet i fangeleiren.

Grisen flyttes

Festspillene flyttes til Trondenes allerede fra klokka 15 lørdag. På det tidspunktet oppfordrer festspillene publikum til å gå i samlet flokk mot Trondenes, ved å følge stien langs sjøen.


– På stien kan det bli overraskelser underveis, lokker Karlsen.
Vi håper både barn og voksne finner veien utover. Den rosa grisen som har vært på kaia hele uka, flyttes også ut, det blir mulig å kjøpe mat, men vi oppfordrer også folk til å ta med piknikkurven, sier hun.