NRK Meny
Normal

Her avslutter elgen teaterbesøket, og legger på svøm

To urbane elg på bytur i Tromsø sentrum i dag.

Elg i Tromsø

Elgen lot seg stresse av bylivet, og valgte rømme fra byen til vanns.

Foto: Lill-Tove Andersen Bergmo

Elg i tromsø

Lill-Tove Andersen Bergmo er vant med elg fra Lyngen, men hadde ikke forventet å møte på dem i Tromsø.

Foto: Privat

Klokken var litt over syv i dag, søndag morgen, da Lill-Tove Andersen Bergmo spaserte ut av hotellet hun bodde på i Tromsø sentrum, The Edge.

Synet som ventet henne, hadde hun problemer med å tro.

– Jeg så rett mot rompa til elgen. Den var på en parkeringsplass. Like etter kommer nattevaktene og utbryter: «Herregud, det er elg som er her og springer». Det var litt av en måte å våkne på, sier hun.

To elg på bytur

The Edge

Hit, til hotellet The Edge midt i Tromsø sentrum, spaserte den ene elgen før den hoppet til havs.

Foto: NRK

De første observasjonene i morges var at to elger ble observert sammen ved Hålogaland Teater like ved Tromsø sentrum. De spaserte begge mot sentrum.

Like etter klokken ni opplyste politiet til NRK at en av dem har svømt bort fra Tromsøya mens den andre fortsatt vandret rundt i byen. Det var den som skulle på svømmetur som Bergmo fikk et møte med.

Bergmo forteller at hun syntes synd på elgen.

– Jeg ble nesten lei meg. Den sprang frem og tilbake, og forsøkte å komme seg gjennom et høyt gjerde ved parkeringsplassen. Jeg var sikker på at den skulle skade seg, sier hun.

Svalestup

Men det gikk til hell bra, men bekymringene var ikke over da elgen tok seg en dukkert.

– Den satte i en voldsom fart og hoppet rett på havet – svalestup. Da ble vi mer bekymret for vi så ikke noen steder den skulle komme seg opp.

Elgen svømte litt frem og tilbake før den bestemte seg for å sette kursen over sundet.

Endte godt

Viltnemnda ble satt på saken, og ønsket ikke å stresse de allerede svært stressede elgene. Operajonsleder Roy-Tore Meyer ved Troms politidistrikt forteller at det har gått bra med dyrene.

– Begge kom seg ut av sivilisasjonen. Den ene trakk inn i skogen på Tromsøya, mens den andre la på svøm og kom seg over på fastlandet, sier han.

Lill-Tove Andersen Bergmo er bosatt i Lyngen, og var i Tromsø i forbindelse med møter.

– Jeg bor på bygda og vi er veldig plaget med elg. Men jeg hadde ikke forventet å se elg midt i byen, og i hvert fall ikke når byen ligger på ei øy.