NRK Meny
Normal

Henlegger anmeldelse av ordfører

Ordfører Eva Husby i Hasvik kommune ble anmeldt for grov korrupsjon. Politiet: – Ikke rimelig grunn til å undersøke om det er et straffbart forhold.

Eva Husby

Anmeldelsen vil få etterspill sier Eva Husby.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Anmeldelsen mot Ordfører Eva Husby i Hasvik kommune er henlagt.

Det var Senterpartiets Geir Iversen som anmeldte ordføreren for grov korrupsjon.

Bakgrunnen var behandlingen av saken som førte til at selskapet Giske Havfiske betalte 17, 5 millioner kroner for å slippe sine leveringsforpliktelser knyttet til Riston-kvoten.

Geir Iversen syns det er svært overraskende at politiet har henlagt saken så raskt.

Eva Husby er derimot ikke overrasket, og vil nå ta opp saken i kommunestyret.

– Jeg hadde vel forventet dette ut fra hvordan jeg kjenner saken.

– Mener du dette er et bevis på at det ikke ble gjort noe galt i denne behandlingen?

Ja det har jeg hevdet hele tiden og det står jeg ved.

Henlagt uten videre etterforskning

Fungerende påtaleleder Thomas Darell forteller at anmeldelsen fremsto som en sak politiet ikke ønsket å bruke etterforskningsressurser på.

– Saken ble henlagt uten videre etterforskning, med begrunnelse om at det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det er et straffbart forhold, sier Darell i Vestfinnmark politidistrikt.

Saken vil få etterspill

Husby har sagt til Finnmark dagblad at denne saken vil få etterspill.

Dette på bakgrunn av at hun ikke har fått kopi av anmeldelsen og ikke vet hva hun er anmeldt for. I tillegg til hets i sosiale medier.

– Så er det klart at jeg som ordfører ikke kan finne meg i det. Saken vil bli lagt frem for kommunestyret 18. juni, hvor jeg vil sammen med kommunestyret finne ut hvordan vi skal håndtere dette. For meg har det vært viktig å ikke begynne å prosedere saken i media før jeg viste hva dette gikk ut på.

Overrasket over henleggelse

Geir Iversen i Senterpartiet i Hasvik sto i bresjen for å anmelde Eva Husby.

Han er i motsetning til henne overrasket over henleggelsen.

– Jeg synes det gikk veldig fort. Vi har jo brukt en del tid sammen med diverse folk for å få utarbeidet en slik anmeldelse. Nå kjenner jeg ikke til begrunnelsen, men kan tenke meg det har noe med tid å gjøre, sier Iversen.

Han synes det har gått fort på grunn av sakens kompleksitet og omfang. Der det gjelder både kommuneforvaltning og også forvaltning på høyere nivå.

– Fisken tilhører jo hele det norske folk og det er ingen som skal kunne selge denne fisken. Det er heller ikke noe lovgivning fra Stortinget på akkurat den biten der, sier Iversen.

Geir Iversen

Geir Iversen er gruppeleder i Hasvik Senterparti.

Foto: Erik Lieungh / NRK

Frykter ikke etterspill

Iversen avviser at denne henleggelsen gjør at han gir opp. Han mener det kun betyr en pause.

– Nå må vi jo gå inn å se på henleggesen når vi får den. Så får vi handle ut ifra det. Men jeg gir ikke opp. Vi er bare i begynnelsen, sier han.

Han er forundret over at Eva Husby varsler at denne saken vil få etterspill.

– Saken skulle jo bli lagt frem for kommunestyret i 2008 før man inngikk disse avtalene. Det må jo være det at hun på et vis skal ta meg, jeg vet ikke, men vi får se hvordan hun tenker.

Senterpartipolitikeren frykter ikke etterspillet av denne saken.

– Nå har man jo vært i dette gamet noen år og prøvd å få hull på en del andre ting som har skjedd i Hasvik kommune. Jeg vet ikke hvor mye jeg kan bil skadet av dette. Vi kjører et åpent løp, vi prøver å få svar på en del spørsmål og vi lurer på hvorfor ikke offentlig forvaltning har vært spurt eller fulgt og hvorfor ikke norsk lov har blitt fulgt.