NRK Meny
Normal

Henlegger Kongsbakken-saken

Politiet tror den som la ut trusselen mot skolen er svært datakyndig.

Kongsbakken

7. januar ble politiet tipset om at det var lagt ut trusler mot Kongsbakken skole i Tromsø. Nå er saken henlagt: den som la ut bildet skjulte seg for godt for politiet.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen /Scanpix

Politimeister i Tromsø, Truls Fyhn.

Politimeister i Tromsø, Truls Fyhn.

Foto: Bertinussen, Rune S. / SCANPIX

Politiet i Tromsø gir opp å finne ut hvem som la ut trusler om skolemassakre mot Kongsbakken videregående skole.

Det var 7. januar i år at politiet fikk tips om at det var lagt ut trusler mot skolen. Dagen etter ble elevene sendt hjem, og det ble innledet en intens jakt for å finne ut hvem som sto bak.

– Etterforskningen har blant annet brakt på det rene at det er benyttet avanserte metoder for å skjule dataspor på nettet. Det har ikke vært mulig å spore trusselen til en konkret datamaskin, skriver politimester Truls Fyhn i Troms politidistrikt i en pressemelding .

Saken er derfor blitt henlagt på grunn av ukjent gjerningsperson.

– Skulle det komme fram nye opplysninger, vil selvsagt saken tas fram igjen, skriver Fyhn.

Trusselen mot Kongsbakken videregående skole

Trusselen mot Kongsbakken videregående skole.

Politistasjonsjef i Tromsø Kurt Pettersen

Politistasjonsjef i Tromsø, Kurt Pettersen.

Foto: Nina Einem
Sporet til USA

Politiet har tidligere gått ut med at trusselen kom fra en utenlandsk ip-adresse . Nå viser det seg at sporet stoppet ved en server i Pennsylvania i USA. Men de tror ikke gjerningsmannen befinner seg i USA.

Politistasjonssjef Kurt Pettersen bekrefter overfor NTB at den eller de som la inn trusselen har benyttet programvare som skjuler IP-adressen til datamaskinen. Men han ønsker ikke å gå inn på detaljer rundt metoden.

– Ute i samfunnet er det mange som kan mye om dette. Men vi ønsker ikke å gå inn i detaljer. Vi vil ikke si hvordan vi har jobbet eller hva vi har funnet ut, bortsett fra at det ikke var mulig å spore dette tilbake til en konkret person, sier Pettersen.

Har brukt de politiets mest kompetente

Heller ikke avhør og oppfølging av en rekke spor og tips har ført til en oppklaring av saken som onsdag ble formelt henlagt. Kripos har bistått Tromsø-politiet i etterforskningen.

– Vi tok denne saken meget alvorlig med det den skapte av uhygge, angst for skolens ledelse, lærere, elevene og deres familie. Derfor bestemte vi oss tidlig for å snu alle steiner i denne saken. Det har vi gjort. Vi har brukt de mest kompetente som finnes på dette området innen politiet, sier Pettersen.

Mener det er trygt nå

Massakre-varslet på nettforumet var utformet som en illustrasjon, med blant annet bilde av et våpen, en sabel, skolen og et kart over Tromsø.

Politiet mener det er trygt å fortsette undervisningen på skolen.