NRK Meny
Normal

Seadrill har inngått hemmelig forlik etter milliardbaksmell på Svalbard

John Fredriksens riggselskap Seadrill har inngått hemmelig forlik med Skatt Vest, kort tid før rettssaken mellom partene skulle ha startet etter at Seadrill fikk en skatteregning på 1,5 milliarder kroner.

Svalbard
Foto: SCANPIX NORWAY / Reuters

John Fredriksen

John Fredriksen eier riggselskapet Seadrill.

Foto: Heiko Junge/SCANPIX / SCANPIX

Seadrills planer var å bruke Svalbard som norsk skatteparadis, men forsøket gikk ikke som ventet, skriver Dagens Næringsliv.

Seadrill hadde én mann ansatt i Longyearbyen. Han fakturerte for utleien av selskapets to borerigger.

I 2009 var selskapet den største skatteyteren på Svalbard, med 115 millioner kroner. Men på Svalbard måtte Sea Drill bare betale 16 prosent skatt av overskuddet sitt, mot 28 prosent i Fastlands-Norge.

I 2011 fikk Seadrill en skattesmell på 263 millioner dollar, om lag 1,5 milliarder kroner, fra Skatt Vest. Seadrill ville ikke betale og varslet sak mot norske skattemyndigheter.


Saken skulle ha startet i Oslo tingrett i oktober i fjor, men ble utsatt til 12. mai i år. 30. april inngikk partene hemmelig forlik, to dager etter at fristen for innsendelse av sluttinnlegg var gått ut.

– Skatteetaten kan ikke kommentere denne saken, sier presseansvarlig Arne Lutro i Skatt Vest til avisen.

Seadrill har ikke besvart DNs henvendelser, og Seadrills advokat Bettina Banoun i Advokatfirmaet Wiersholm opplyser at selskapet ikke ønsker å gi noen kommentar.