Hopp til innhold

Helsemyndighetene frykter dødsfall

Helsemyndighetene frykter flere dødsfall som følge av at alle rednings- og ambulansehelikoptre er satt på bakken. Regjeringen vurderer å sende ekstra helsepersonell og ambulanser til Nord-Norge.

Norsk Luftambulanse
Foto: Bjørn Fossen / Norsk Luftambulanse

Luftambulansen har stått på bakken i hele dag på grunn av askeskyen. I Helse Nord har sju akuttpasienter vært direkte berørt. Disse har fått hjelp på annen måte.

Vil styrke i Nord-Norge

Regjeringen vurderer å sende ekstra helsepersonell og ambulanser til nord-Norge. Det sier helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å øke beredskapen der utfordringene er størst og er lengst avstander, som i Nord-Norge, sier Strøm-Erichsen.

Magnhild Meltveit Kleppa, Anne-Grete Strøm-Erichsen og Bjørn Gullvåg

Magnhild Meltveit Kleppa, Anne-Grete Strøm-Erichsen og Bjørn Gullvåg fra pressekonferansen tidligere i dag.

Foto: Anders Brekke / NRK

Helseministeren er klar på at det er Nord-Norge som rammes hardest på helsefronten av at flytrafikken er stanset. Regjeringen vurderer nå å sende ekstra personell og flere ambulanser nordover.

– Vi planlegger å styrke bilambulansetjenesten og båtambulansen, samt sette inn mer personell. Da er vi bedre rustet til å ivareta folks liv og helse, sier helseministeren.

Lege i ambulansene

– Vi øker kompetansen i ambulansene ved å sette inn lege når det er nødvendig. Vi stiller flere ambulanser og vurderer om det skal settes ut ambulanser i desentraliserte områder, sier assisterende direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvåg.

Likevel er beredskapen så svekket at det kan gå ut over ulykkesrammede pasienter.

– Det kan være pasienter med hjerteinfarkt, hjerneslag og fødsler med komplikasjoner som trenger akutt hjelp. Så langt har vi ikke hørt om alvorlige konsekvenser for liv og helse, men vi må være forberedt på at det kan skje, sier Guldvåg.

Ikke optimalt

I Helse Nord har det i dag vært sju pasienter som normalt sett skulle vært sendt med fly, men disse har fått hjelp på annen måte.

Fem pasienter er sendt med bil, en pasient er sendt med båt, mens en pasient blir behandlet på lokalsykehuset.

– Bil og båt betyr mange flere timer transport. Det er trygt, men ikke optimalt. Det er også utfordrende at ambulanser kan bli lenge borte fra lokalsamfunnet fordi de må kjøre langt, sier administrerende direktør i Helse Nord, Lars Vorland.

Bredt samarbeid

Det arbeides nå i samarbeid med Forsvaret, hovedredningssentralen og andre helseforetak for å styrke kapasiteten i ambulansetjenesten, særlig for områder med langt til sykehus.

– Befolkningen har ikke grunn til bekymring. Det er gode ressurser i primærhelsetjenesten, bil- og båtambulansetjenesten og i sykehusene som ivaretar befolkningens behov for akutte helsetjenester, sier Vorland.

– Vær forsiktige

Like fullt ber Vorland folk om å være forsiktige med opplagte risikoaktiviteter.

– Dette er ikke tidspunktet for å oppsøke risiko. Dette er en påminnelse om at folk må være forsiktige i trafikken og unngå annen unødvendig risikopreget aktivitet, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark