NRK Meny
Normal

Heimevernet startet to skogbranner på en dag

Skjøt med brannfarlig ammunisjon på øvelse på tross av stor skogbrannfare.

Garnisonen i Porsanger

HV-17 holder til på Garnisonen i Porsanger på Porsangmoen. Ståle Grytli er leder og distriktssjef, med omlag 2000 soldater under seg. I tillegg til HV er også flere av forsvarets enheter plassert her.

Foto: John Charles Kvam/Forsvaret

Heimevernets befalsskole har siden tirsdag hatt øvelse i skytefeltet tilknyttet Porsangmoen garnison.

Der har de trent på å skyte med handvåpen, blant annet med sporlysammunisjon som inneholder fosfor , kjent for å være lett antennelig.

– Det ble fortløpende gjort en vurdering sammen med skytefeltsadministrasjonen med tanke på skogbrannfaren, der konklusjonen var at det var greit å fortsette, sier oberstløytnant Ståle Grytli, leder og distriktssjef for Finnmark Heimeverndistrikt 17.

Ståle Grytli
Foto: Forsvaret

Brann på holme

Det har tidligere blitt sendt ut et OBS-varsel om stor skogbrannfare i store deler av Finnmark.

Likevel ble det avfyrt skudd i skytefeltet, der sporlysammunisjonen tok til å brenne i trær på en liten holme i et nærliggende vann. Hell i uhell førte altså til at brannen ikke utgjorde noen større fare for omgivelsene.

Men Heimevernet valgte likevel ikke å stoppe skytetreningen, eller å bytte ut ammunisjonen.

Og så tok det fyr igjen

– Det var det en rikosjett som gikk i lia og antente. Skytefeltadministrasjonen og brannvesenet ble varslet og rykket ut, forteller Grytli.

Skogbrannfare
Foto: Yr/skjermdump

Mesteparten av slukkearbeidet gjorde de som var på øvelse selv, men 600 meter lyng og trær røk med.

– Men vurderte dere ikke å stoppe etter den første brannen?

– Det er et betimelig spørsmål, noe jeg og har spurt skytelederen om. Jeg vil be om en skriftlig redegjørelse, og så får vi ta en gjennomgang sammen med administrasjonen av feltet i bruken av pyroteknisk ammunisjon, sier Grytli.

– Strakk det litt langt

Det er ikke første gang det brenner i Halkavarre skytefelt ved Porsangmoen. I 2010 startet Belgiske soldater to lyngbrannen på tre dager. Også da var det brukt sporlysammunisjon.

Da sa tidligere sjef for Finnmark heimevernsdistrikt, Even Sandland, at de la ned midlertidig forbud mot å bruke denne ammunisjonen og at de ville heve brannberedskapen ved skytefeltet.

Brannsjefen i Porsanger mente at hendelsene var i strid med både norsk brannvernlovgivningen og med plikten til å opptre varsomt på denne tiden av året.

I dag sier distriktssjef for Finnmark Heimeverndistrikt 17 Ståle Grytli, at brannvern har høy prioritet ved garnisonen.

–Det ble gjort en vurdering om å fortsette litt til, men så tok det altså fyr igjen. Vi strakk det litt langt denne gangen, og jeg har gitt beskjed til skytelederen om å redegjøre for hva han har gitt beskjed om og hvorfor, forteller oberstløytnanten.

–Om ikke annet fikk vi en øvelse i brannvern, sier Grytli.

Heimevernets befalskole har i natt satt to elever i skogen for å passe på at brannen ikke blusser opp igjen.