NRK Meny
Normal

Hedret ofrene etter Utøya

Jonas Gahr Støre markerte 1. mai i Salangen i Troms.

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre 1. mai-tale i Salangen ble fulgt av nærmere 200 frammøtte.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Jonas Gahr Støre feiret årets 1. mai i Salangen i midt-Troms.

Tre av AUF-ungdommene som ble drept på Utøya i 2011 bodde i Salangen og nabokommunen Bardu. I tiden etterpå har Støre holdt tett kontakt med de etterlatte.

I dag innledet han 1. mai-feiringen i Salangen med å spise lunsj med de tre familiene.

– Jeg er invitert hit av venner jeg har fått på spesielt vis etter 22. juli 2011. Det å møte gode venner betyr mye for meg og jeg gleder meg til stunden, fortalte Støre til NRK før han satte seg til lunsjbordet for å spise fiskesuppe.

Også i Støres 1. mai-tale ble 22. juli et tema:

– 22. juli rammet så ufattelig, over hele landet, og veldig hardt her hos dere. I sorgen har jeg fått venner her, i denne kommunen og i nabokommunen. Det er vennskap jeg ønsker skal hedre de flotte guttene som familien, lokalsamfunnet og hele landet mistet for snart tre år siden, sa Støre til de nærmere 200 frammøte i kantina på Sjøvegan videregående skole.

Han fortsatte:

– Det er ikke sant at tiden leger alle sår. Men tid gjør noe med oss. Jeg setter veldig stor pris på at jeg ble invitert til å komme tilbake hit og møte mennesker jeg er blitt glad i.

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre ber Stortinget bevilge én milliard kroner ekstra til humanitær hjelp i Syria.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Ber Stortinget bevilge én milliard ekstra til Syria

Den humanitære katastrofen i Syria var et annet tema Støre berørte i talen sin.

Jonas Gahr Støre tar til orde for at Norge må forsterke innsatsen i Syria og ber Stortinget bevilge én milliard kroner mer til Syria over revidert nasjonalbudsjett senere i vår:

– Hjelpen bør settes av til humanitær nødhjelp, innsats for flyktninger og utdanning til barn i konfliktområder. Mesteparten av innsatsen må settes inn der flyktningene er. Men Norge bør også stille opp for FN og ta i mot flere overgangsflyktninger fra Syria. Naboene våre gjør det. Vi må også bidra, sier Støre.

– Tror du det er mulig å få regjeringen med på dette?

– Regjeringen har så langt vært skeptisk til å ta i mot flere flyktninger. Men, vi får snakke sammen. Situasjonen i Syria er ekstraordinær og Norge bør ta et større ansvar enn vi har gjort til nå, sier Støre.

Etterlyser regjeringens nordområdepolitikk

Et annet tema som opptok Støre var den blåblå regjeringens nordområdepolitikk . Eller mangel på nordområdepolitikk:

–Ser vi håndfaste spor? Ser vi noen håndfast vilje? Har de lagt frem noen prosjekter de vil strekke seg etter? Det ser jeg dessverre mindre av. De (regjeringen, red anm) varsler en nedtrapping av mange av de distriktspolitiske virkemidlene. De har sådd ny tvil om den differensierte arbeidsgiveravgiften. De avviklet hvitfiskpakken som skulle sikre et løft for en næring i hardt vær. De mangler rett og slett ambisjoner og vilje til å gjøre noe konkret, sa Støre.

Fortsatt taus om ledervervet

Trolig overtar Jonas Gahr Støre som partileder på Arbeiderpartiets ekstraordinære landsmøte i juni. Men selv om han fikk mottakelse en partileder verdig i Salangen i dag, så vil han fortsatt ikke fortelle om han sier ja til oppgaven.

–Valgkomiteen er i gang med en grundig prosess. Kommer valgkomiteen til meg og spør, så skal jeg gi et svar. Så, vi får se!

Jonar Gahr Støre

Torunn Paulsen og Line Sørensen i Salangen AUF har stor tro på Jonas Gahr Støre som ny partileder.

Foto: Rune Nordgård Andreassen