NRK Meny
Normal

Hedrer både norsk og russisk krigsinnsats

Med minnsemerket «Muitu-Erindring» hedres både den norske og den russiske innsatsen for frigjøringen av Øst-Finnmark i 1944.

Fredag kveld ble minnesmerket «Muitu-Erindring» avduket i Rustefjelbma i Tana. Det er laget av kunstneren Annelise Josefsen.

Avduking av minnesmerket «Muitu-Erindring» ble avduket i Tana fredag kveld.

Etter initiativ fra Tana Historielag har kunstner Annelise Josefsen laget minnesmerket, til minne om tvangsevakueringa og frigjøringa av Øst-Finnmark.

Leder for Tana historielag Ingrid Smuk Rolstad sier at et slikt monument betyr mye for befolkninga.

– Det står ingenting eller veldig lite i lærebøkene på skolene om dette, og den generasjonen som er med på å huske dette er snart borte, sier Rolstad.

Avdukingen av monumentet ble gjort fredag kveld, med en markering i Rustefjelbma som Tana historielag i samarbeid med Tana og Varanger museumssiida og Tana museum har stått i bresjen for.

– Et flott symbol

Ingrid Smuk Rolstad (t.v.) og Britt Elin Hætta Isaksen

Ingrid Smuk Rolstad (t.v.) og Britt Elin Hætta Isaksen under minnemarkeringen i Tana.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Monumentet betyr like mye for det samiske som det norske, da folk i Tana bor og lever i et samisk samfunn.

– Og samene var like mye involvert i tvangsevakueringa og frigjøringa som alle andre i Finnmark, sier hun.

Rolstad mener kunsteneren har gjort en formidabel jobb med monumentet.

– Det er et flott symbol på det som har skjedd, og jeg er veldig glad for at Annelise Josefsen fikk jobben, som er finnmarking sjøl, sier Rolstad.

Følg frigjøringsjubileet direkte på NRK.no

Forteller krigshistorien

Rolstad håper monumentet forteller historien fra krigen, og hun tror det som står der skaper nysgjerrighet, slik at folk ønsker å lese mer om det som skjedde i Finnmark under tvangsevakueringa og frigjøringa.

– Den er veldig enkel i forhold til mange andre krigsmonumenter, og den er rolig. Når jeg skulle lage monumentet endte jeg med å se til Russland, og de kuplene som man ser i russiske byer. Det var der jeg hentet inspirasjon, sier Josefsen om bakgrunnen for kunstverket.

– For oss i historielaget er denne dagen veldig stor. Vi har en del russiske innbyggere her, og dette er en gest også til dem om at vi setter pris både på dem og deres land. Der den røde arme frigjorde oss fra tyskerne, sier Rolstad.

Laster innhold, vennligst vent..