NRK Meny
Normal

– Dette er alvorlig miljøkriminalitet

En havørn funnet med brukket nebb på Kvaløya utenfor Tromsø, kan ha blitt skadeskutt og etterlatt for å lide.

Havørn

Skadene på nebbet til havørna gjør at den ikke kunne spise eller drikke.

Foto: Veterinærinstituttet

– De skadene havørnen har på nebbet, kan komme av at den er blitt skutt. Dette er alvorlig miljøkriminalitet, og saken skal anmeldes i løpet av uka, sier leder av Tromsø Ettersøksring, Einar Mellomgård til NRK.

Tidligere i april fikk Tromsø viltnemnd beskjed om at en havørn var observert i et mindre område på Bakkejord på Kvaløya over flere dager.

Ørnen hadde en fisk i klørne, men så ikke ut til å være i stand til å ta til seg mat. Tromsø Ettersøksring rykket ut og fikk avlivet rovfuglen 13. april.

Fredet art

– Dersom noen har skadeskutt ørnen, er det svært alvorlig. Det er en fredet art, og det er ingen tvil om at denne fuglen må ha hatt store lidelser fram til den ble avlivet, sier Mellomgård.

Fuglen ble obdusert hos veterinærinstituttet i Tromsø. Obduksjonsrapporten konkluderer med at det kan være mellom to og åtte uker fra ørnen ble skadd, til den ble avlivet.

Da den døde, hadde den helt tom mage, og nesten ingen fettreserver. Ørnen er en hunnfugl, og store deler av det øvre nebbet er borte. Den har også en skade på siden av hodet, som kan komme fra et skudd.

Til avisa Nordlys, som omtalte saken i sin papirutgave, sier Alv Ottar Folkestad at det kan være en naturlig årsak til skaden.

– Territoriekamper er den viktigste, dokumenterte dødsårsak hos utfargede eller nesten utfargede havørn i Norge i dag, sier Folkestad, som leder prosjekt Havørn i Norsk ornitologisk forening, til avisa.

Han mener skadene på ørnen kan komme av kamp med en annen ørn.

Sjelden skade

Veterinær Terje Domaas Josefsen obduserte ørnen. Han sier det ikke er mulig å konkludere entydig med at den er skutt.

– Det som er helt sikkert er at nebbet er brukket av, og dette kan komme av at ørnen er skutt. Det er ikke mange ørn vi obduserer hvert år, men dette er første gang jeg ser en ørn med brukket nebb på denne måten, sier Josefsen.

Han har tidligere vært borte i en tjeld med brukket nebb, men sier at slike skader er svært sjeldne.

Havørnbestanden er på framgang i Troms, og det kan være årsaken til at den beveger stadig nærmere befolkede områder.