NRK Meny
Normal

Tromsø kan miste over halvparten av havnearbeiderne sine

Etter at partene i havnekonflikten i går ble enige om økt timelønn, gjenstår det fortsatt å se om tariffavtalene også vil gjelde de private havneområdene. I Tromsø står 75 prosent av arbeidskraften på spill.

Tromsø Havn

–Dette er noe vi må kjempe sterkt for. Mange arbeidsplasser i Tromsø står på spill, sier Geir Ingebrigtsen i Tromsø Havne–og Transportarbeiderforening.

Foto: Petter Strøm

Etter å ha meklet i tolv timer på overtid lørdag, er Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) og NHO Logistikk og transport kommet til en viss enighet.

Timelønnen økes med 0,75 kroner fra 1. april.

Det partene derimot ikke er enige om, er striden om hvorvidt NTFs tariff skal gjelde også på de private havneområdene.

Spørsmålet blir ikke avgjort før i juni, når saken skal opp i retten. Frem til da er det den gamle tariffavtalen som gjelder, som verken skiller på private eller offentlige havner.

Uenigheten om tariffavtalen skal gjelde for private havner også bekymrer Geir Ingebrigtsen i Tromsø Havne – og Transportarbeiderforening.

Nesten alle havner i Tromsø er private

– For oss er det ikke særlig oppløftende at denne saken ikke har blitt løst enda. Her foregår nærmere 75 prosent av arbeidet på private havner, sier han til NRK.

Ingerbrigtsen frykter det kan føre til at havneeiere leier bort havnene til private, som da kan se bort fra tariffavtalene.

(Saken fortsetter under bildet)

Geir Ingebrigtsen

Geir Ingebrigtsen.

Foto: Eskil Mehren / NRK

– Jobber blir overtatt av billigere arbeidskraft

– Hvis man skal begynne å skille mellom det de kaller offentlige og private havner, så vil det være et stort problem. Da vil en arbeidsgiver kunne leie en del av kaia til privat bruk. Da blir det et «være eller ikke være» for havnearbeiderne her, sier han.

Konsekvensene vil bli at det bare er utenlandske havnearbeidere som vil utføre arbeidet, tror han.

Han viser til ILO 137 som skal beskytte havnearbeidere mot uheldige sosiale følger av nye metoder for godsbehandling.

– Vi er nøtt til å vinne over NHO. Dette er noe vi ikke har råd til å tape, sier han til NRK.

Vært i streik siden desember

Siden desember har Tromsø havn vært i sympatistreik med havnearbeiderne i Risavika i Stavanger.

Kjernen i konflikten er at Risavika nekter å undertegne en tariffavtale som vil gi havnearbeiderne i NTF fortrinnsrett til det arbeidet som utføres på havna.

– Frem til juni vil vi fortsette å holde aksjoner. I juni er jeg helt overbevist om at vi får det som vi, sier Ingerbrigtsen.

streik i Tromsø havn

Her streiker havnearbeidere i Tromsø havn i desember 2013.

Foto: Eskil Mehren / NRK