NRK Meny
Normal

Harstad-jente like ved gisseldramaet: – Det er veldig uhyggelig

– Når jeg kikker ut av vinduet nå, ser jeg nesten ingen folk, og lite trafikk. Folk har fått beskjed om å holde seg inne, sier Hanna Sundquist fra Harstad, som bor like ved gisselsituasjonen i Australia.

Hanna Sundquist

Hanna Sundquist fra Harstad har vært i Sydney siden oktober. Hun er daglig i området der det nå utspinner seg en dramatisk gisselsituasjon.

Foto: Privat

Sundquist bor 15 minutters gange fra kafeen som nå er beleiret i Sydney.

Et ukjent antall mennesker holdes fortsatt som gisler av minst én gjerningsmann inne i en kafé i sentrum av Sydney. Fem personer har klart å komme seg ut, og en TV-kanal hevder at gjerningsmannen også har plassert fire bomber rundt omkring i Sydney.

– Vi er ganske nær gisselsituasjonen. Jeg har aldri vært inne på den kafeen, men jeg har mange ganger hatt lyst til å gå inn dit, fordi det ser veldig koselig ut, men så har det alltid vært så masse folk der. Den er i et område vi ferdes i så å si hver dag, så det er veldig ekkelt at det er så nært, sier Sundquist.

Tung væpnet politi i Sydney

Gisseldramaet er inne i sin tolvte time. Fortsatt er det ukjent hvor mange gisler som holdes i kafeen. Her plasserer tungt bevæpnet politi seg utenfor kafeen.

Foto: WILLIAM WEST / Afp

– Det er uhyggelig

Hundrevis av tungt bevæpnede politifolk er sendt inn i området rundt det travle forretningsstrøket Martin Place i Sydney, som ligger et steinkast unna operahuset og delstatsforsamlingen i New South Wales. I tillegg har sentralbanken og flere andre banker har sine hovedkontorer i området.

– Hvordan er det å være så nært en slik situasjon?

– Jeg kjenner det jo. Blir litt nervøs. Det er uhyggelig, sier Sundquist, kom til storbyen Sydney i begynnelsen av oktober, og har praksisplass i en lokal radiokanal.

Hun, og venninnen hun bor sammen med, har holdt seg inne etter at politiet oppfordret folk i sentrum til å gjøre nettopp det.

– Vi holder oss inne, og følger med på nyhetene. Det er her vi føler oss mest trygge nå.

Lite folk i gatene

Hanna Sundquist

Hanna Sunquist foran operahuset i Sydney. Gisselsituasjonen har gitt ekstra hjemlengsel, to dager før hun skal hjem til jul.

Foto: Privat.

Tidligere på dagen var Hanna og venninnen på stranda i byen. Da virket det ikke som folk hadde fått med seg gisselsituasjonen ennå.

– Ja, tidligere merket vi ingenting, men når jeg ser ut av vinduet nå er det ikke så mange folk som ferdes ute i gatene. Det er lite trafikk, og stillere enn normalt. Folk har fått beskjed om å holde seg unna sentrum.

– Får dere informasjon om det som skjer?

– Ja, vi følger med på nyhetene konstant. Det vi vet er at det er en gal mann som har tatt gisler og som kanskje har plassert ut noen bomber i resten av byen. Noe mer vet vi ikke. Vi må bare vente og se.

Også flyrommet over Australia er steng så lenge situasjonen er som den er.

– Jeg skal jo reise hjem om to dager, så jeg håper bare at det åpner seg i god tid før jeg skal hjemover, slik at jeg rekker hjem til jul, og snø. Det blir veldig fint, sier Sundquist.

Under en av pressekonferansene mandag uttalte politiet også at de håper å kunne løse situasjonen på en fredelig måte, men at det kan ta tid, skriver ABC News.

Se NRKs direktesending som følger gisseldramaet:

Gisselaksjon i Sydney