Hopp til innhold

Radikalisering har skutt i været: kommuner i nord tar grep

Både Harstad og Tromsø kommune tar oppfordringen fra statsministeren om å arrangere dialogmøter. Målet er å forhindre at folk radikaliseres.

Soldater i Den frie syriske hæren

Soldater i den frie syriske hæren i utkanten Aleppo roper islamistiske slagord før de går til kamp. Flere slike tilfeller skal Tromsø og Harstad være med på å bekjempe.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

Statsminister Erna Solberg har oppfordret Tromsø kommune til å arrangere et dialogmøte mot radikalisering, melder Nordlys.

Regjeringen er bekymret over utviklingen der flere drar fra Norge til Syria som fremmedkrigere.

– Dette skjer ikke bare i Oslo og det sentrale Østlandet, men også andre steder i landet, skriver Solberg i et brev til ordfører Jens Johan Hjort.

23 byer og kommuner fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør har fått brev.

Tar utfordringen

Jens Johan Hjort

Tromsø tar utfordringen om å forebygge radikalisering, sier ordfører Jens Johan Hjort.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg er glad for at statsministeren tar initiativ til dialogmøte i Tromsø. Dette har vært gjennomført med stor suksess i Oslo, og vi vet at det er et problem at vi har tiltakende radikalisering blant ungdom i Norge.

Enkelte reiser også og deltar i konflikter ute i verden, og deretter kommer tilbake igjen. Det bidrar til et tøffere samfunn i Norge, og hvis vi kan forebygge ved å ha dialog er det fint, sier Hjort.

I september ble en kvinne fra Troms med fem barn kidnappet av hennes syriske ektemann. Han holdt dem mot deres vilje i Syria før de kom seg tilbake til Norge. Ektemannen reiste ned for å krige sammen med IS.

Minst 60 nordmenn har reist til Syria for å krige der. NRK har oversikt over avreisetidspunktet til rundt 30 av dem. NRKs tall viser at trafikken har skutt i været den siste tiden, etter nesten å ha stoppet opp våren og sommeren 2014.

(Saken fortsetter under grafikken)

Utreiser fra Norge til Syria

– Tromsø en smeltedigel

– I Tromsø er vi så privilegerte at vi har mennesker fra 146 land. Det gjør at vi har en unik smeltedigel, og vi har en mulighet til å forstå på en helt annen måte enn andre hvordan andre kulturer fungerer. Hvis det er noen som har forutsetninger for å ha et godt dialogmøte, så er det Tromsø, legger Hjort til.

Marianne Bremnes

– Dialogmøter er en god idé, sier ordfører i Harstad, Marianne Bremnes.

Foto: Marianne Bremnes

Ordføreren skal snakke med byrådet allerede i dag, for å diskutere hvordan dialogmøtet skal arrangeres.

Harstad utelukkende positiv

– Jeg synes det er en prisverdig oppfordring fra statsministeren. Nå skal det sies at Harstad, så langt vi vet, ikke har større utfordringer med radikalisering enn i andre kommuner. Det sier ordfører i Harstad, Marianne Bremnes.

– Men det vet vi jo ikke, og det er jo det som er skummelt og farlig med radikalisering at det har fått vokse og gro, og plutselig slår ut i full blomst.

Derfor går også ordfører Marianne Bremnes inn for at Harstad kommune skal forebygge ved å arrangere dialogmøte.

Hun vil ta kontakt med andre organisasjoner og kommuner for å høre om de vil samarbeide om møtet. Hun er overbevist om at det er flere som vil stille seg positiv til et slikt tiltak.