NRK Meny
Normal

Harold (92) mistet kona i brann: – Grusomt med 20.000 tikkende bomber

Harold Fossmo mistet kona i en boligbrann som startet i varmtvannsberederen. Nyheten om at flere tusen boliger kan ha brannfarlige beredere skremmer han.

Harold Fossmo

Harold Fossmo frykter flere kan miste livet dersom Oso ikke får ordnet opp i problemene med varmtvannstankene sine.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Harold våknet natt til 31. mars av at noen ropte at det var brann.

– Tenk, jeg fant ikke utgangsdøren. Så tett var røyken. Heldigvis hadde vi en dør ut til verandaen, slik at jeg kom meg ut der, og fikk hoppet ned på isen, forteller Fossmo.

– Det skjedde fryktelig fort. Heldigvis kom datteren min ut, men verken jeg eller min kone så henne. Når ikke jeg kunne finne utgangsdøren i huset mitt eget hus, da skjønner du at det var ille.

Harold Fossmos kone omkom i brannen. Politiet har slått fast at det var en feil i varmtvannsberederen som forårsaket dødsbrannen.

Dødsbrann Harstad

Harold Fossmo kan ikke bo i huset sitt etter brannen i mars.

Foto: NILS MEHREN / NRK

Større fare enn først antatt

NRK fortalte onsdag at Oso Hotwater skal sende ut advarsel til alle husstander i landet for å advare mot en feil i varmtvannsberederne deres, som kan forårsake brann.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyser at det er registrert flere branntilløp og rundt 230 tilfeller av overoppheting av strøminntaket på varmtvannsberedere fra Oso bare det siste halvannet året.

Dette her ført til brann flere ganger, senest i går. Da begynte det å brenne i en bolig i Nordheimsund i Hordaland bare timer etter at eieren av huset hadde sett advarsel om berederne på TV-nyhetene:


Vi starter med saken om brannfarlige varmtvannsberedere.Natt til i dag brant det igjen i en varmvannstank.
-----
I Dagsrevyen om litt forteller Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap mer om omfanget av disse brannfarlige varmtvannsberederne.

Heldigvis kom ingen til skade i brannen i Hordaland.

Produsentene Oso i Hokksund har i dag fått en telefonstorm fra engstelige kunder som ber om råd og hjelp med varmtvannsberederne sine.

– Grusomt med så mange tikkende bomber

– Jeg synes det er grusomt at det skal være 20.000 tikkende bomber i Norge. Det er ingen som kan være trygge lenger. Jeg har enda en slik tank i huset, når starter den å brenne, spør Harold Fossmo, som håper Oso nå får ordnet opp i feilen sin.

– Det er som med alt annet, hvis du vet at det er en feil, så må du ordne det. Vi kan ikke vente til folk brenner i hjel.