Hard kritikk mot bistandsadvokater

– De setter seg selv i søkelyset istedenfor å ivareta klientenes interesser. Roger Ingebrigtsen har sett seg lei på utspillene fra en del bistandsadvokater etter Utøya-massakren.

Roger Ingebrigtsen

Roger Ingebrigtsen, statssekretær i Forsvarsdepartementet og mangeårig medlem i AUF.

Foto: Arild D. Moe

Enkelte bistandsadvokater bruker Utøyasaken for å profilere seg selv. Det sier Roger Ingebrigtsen, statssekretær i Forsvarsdepartementet. Ingebrigtsens stedatter ble hardt skadet i terrorangrepet på Utøya.

Blir debattanter

– De inntar nærmest en politisk rolle og blir samfunnsdebattanter istedenfor å ivareta klientenes interesser, mener Ingebrigtsen.

Som pårørende advarer han mot for hastig kritikk mot politi og myndigheter, slik enkelte av bistandsadvokatene har kommet med. Det går ut over pårørende og det arbeidet de er satt til å gjøre, sier han.

Flere bistandsadvokater har markert seg med kritikk av politi og andre myndigheter etter det som skjedde på Utøya. l

Lørdag gikk lederen for den nasjonale støttegruppa etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, ut og ba advokatene holde en lavere profil. Han advarte mot å gjøre saken til et sirkus.

– Helt legitime spørsmål.

Morten Engesbak er en av bistandsadvokatene og representerer 13 ungdommer. Selv holder han lav profil, og har ikke uttalt seg i media.

– Jeg opplever at den del kollegaer har stilt spørsmål som man fortsatt ikke har fått svar på. Det mener jeg er legitime spørsmål og det har vært å ivareta sine klienters interesser og spørsmål som de brenner for å få svar på.

– Gjøres dette bevisst av advokater for å fremme sin egen rolle og posisjon?

– Det vil jeg ikke ha noen kommentar til, sier Engesbak.