NRK Meny
Normal

Har visst om lovbrudd i fire år

Sør-Varanger Kommune ble varslet om at hytter kunne være ulovlige for fire år siden. Men kommunen har ennå ikke gjort noe med det.

 

Sør Varanger Kommune ble varslet om hytter som kunne være ulovlige allerede i 2002. I et brev redegjorde Statskog for 17 byggverk, som de ønsket at kommunen skulle behandle opp mot plan og bygningsloven. Men kommunen har ennå ikke svart på henvendelsen.

– Man kan vel kanskje kalle det en forglemmelse, sier Miljøvernleder i Sør-Varanger kommune, Trygve Sarajærvi.

Kommunens ansvar

Det er kommunen som avgjør om et bygg er ulovlig i henhold til plan-og bygningsloven. Kommunen har også ansvar for å kartlegge disse tilfellene. Statskog påtok seg derfor et større ansvar enn grunneier vanligvis gjør, da de bestemte seg for å rapportere disse tilfellene til Sør-Varanger kommune.

Det første brevet til kommunen ble sendt i august i 2002. Da de i mars 2003 ennå ikke hadde fått noe svar fra kommunen, ble det sendt et purrebrev. Dette brevet svarte kommunen på.

I svarbrevet skrev avdelingsingeniør for byggesaker, Marianne Nødtvedt at byggesaksavdelingen i Sør-Varanger kommune hadde hatt halv bemanning i løpet vinteren 2003 og at det ikke ville være mulig å igangsette saksbehandlingen av sakene før tidligst samme høst.

Jobber med saken

Sarajærvi forklarer at kommunen har jobbet med å skaffe seg en oversikt over alle tilfellene i Sør-Varanger, før man kan begynne å behandle enkeltsaker.

– Det har tatt veldig lang tid å gå igjennom dette materialet, men nå begynner vi å få litt oversikt over dette. Statskog har også sendt oss en totaloversikt over det de har i sine arkiver, så nå vil vi forholdsvis raskt komme i gang med enkeltsakene, sier Trygve Sarajærvi til NRK.