Hans gruveinvitasjon irriterer samene

Statssekretær i nærings- og handelsdepartementet Roger Ingebrigtsen får kritikk for å invitere internasjonal gruveindustri til Nord-Norge.

Roger Ingebrigtsen

På Sametinget reageres det sterkt på at statssekretær Roger Ingebrigtsen har invitert utenlandske gruveinvestorer til Nord-Norge. Samene mener deres rettigheter ikke er ivaretatt i mineralloven.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Statssekretær Roger Ingebrigtsen i Nærings og handelsdepartementet har tirret på seg samene. I en pressemedling fra departementet inviterer han nå utenlandske gruveinvestorer nordover.

Det reagerer Vibeke Larsen (Ap) i sametingsrådet på.

– Hvis de virkelig mener at de skal ha hit masse investorer uten at rettigheter og fordeling av ressurser er avklart med samene så mener jeg det er overkjøring.

Vibeke Larsen

Vibeke Larsen (Ap)

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Nekter å annerkjenne ny lov

Sametinget har så langt nektet å anerkjenne mineralloven, blant annet fordi samene ikke får rett til å nekte gruvedrift i samiske områder.

Denne situasjonen har nestleder i Stortingets næringskomité Svein Flåtten advart mot i flere år. Han frykter trøbbel dersom gruveindurstien tar statssekretærens invitasjon på ordet.

– Det blir det selvsagt bråk og spetakkel. På sikt vil dette også ødelegge for å få til en god strategi.

– Ingen elefanter i glasshus

Roger Ingebrigtsen har idag en litt annen tilnærming til saken.

– Ingen skal komme som elefanter i glasshus og tråkke inn i de samiske miljøene. Tvert imot, jeg er opptatt av samene skal være med å lage en fremtidig mineralstrategi.

Sydvaranger gruve AS

Ved Sydvaranger gruve i Bjørnevatn vinnes det i dag ut jernmalm. Andre steder i Nord-Norge er det påvist store mengder mineraler i grunnen.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Vil unngå ny Alta-aksjon

For mer enn 30 år siden markerte samene under altaaksjonen at deres rettigheter ikke ble tatt hensyn til. Vibeke Larsen i sametingsrådet ønsker ikke en ny Alta-aksjon, men advarer samtidig myndighetene.

– Det er det vi ønsker å unngå, men det betyr også at myndighetene er nødt til å ivareta samiske rettigheter i sitt lovverk.