Har satt inn ubåt og kystvaktskip i søket etter helikopteret som forsvant

Redningsmannskaper arbeider med uforminsket styrke i området hvor det russiske helikopteret trolig styrtet utenfor Barentsburg på Svalbard torsdag.

Det savnede helikopteret er av typen MI 8 - først introdusert i Sovjetunionen i 1967.

Kystvaktskipet KV «Barentshav» er nå satt inn i søket etter det russiske helikopteret som styrtet utenfor Barentsburg torsdag ettermiddag.

– I løpet av de nærmeste timene vil vi øke ressursene i søket. En del av dem som var i sving i natt har hvilt seg litt, men vi trapper altså opp i timene som kommer. Blant annet får vi assistanse fra Kystvaktskipet KV «Barentshav», sier redningsleder ved Hovedredningssentralen for Nord-Norge, Tore Hognset til NRK mandag morgen.

I natt fikk de oppover en fjernstyrt miniubåt, en såkalt ROV, som ble satt inn i søket.

– Vi har ikke fått noen resultater fra det søket. Været ble verre utover natta, og ubåten fikk derfor vanskelige søkeforhold, sier Hongset.

De får også hjelp av et Orion-fly fra Andøya, et fly som i hovedsak brukes til overvåking og rekognosering.

Tydelige spor

Torsdag kveld mente redningsmannskapene at de kunne si hvor helikopteret forsvant i havet utenfor Barentsburg torsdag ettermiddag kan ligge.

Det er observert luftbobler på havoverflaten i det aktuelle området. I tillegg er drivstofflukten sterkest i dette området. Båter med ekkolodd har også fått utslag som sier at det kan ligge noe på bunnen, på mellom 200 og 250 meters dyp.

– Vi har den del sammenfallene indisier som kan tyde på at helikopteret kan ligge på bunnen i dette området, og det er det vi prøver å få bekreftet nå. Men som sagt søkeforholdene gjør det vanskelig, sier Hongset.

I løpet av natten har det blåst opp, noe som blant annet fører til at det blir lettere å overse ting mellom bølgene, forteller Hongset.

– Fredag vil det blåse liten og opp mot sterk kuling i alle fall på østlige områder på Svalbard. Nedbøren ser ut til å minke litt utover kvelden. Lørdag kan det blåse opp til storm nord på Svalbard, og temperaturen vil synke ned mot ti minusgrader, sier statsmeteorolog Sevim Müller.

Laster kart, vennligst vent...

Helikopteret skulle fra Pyramiden til Barenstburg da de forsvant.

Vanskelig med tanke på overlevende

Det var åtte personer om bord i helikopteret som styrtet. Alle var russiske statsborgere, ifølge nyhetsbyrået Tass. Fem av dem var besetning og tre var passasjerer. Disse skal være forskere.

Torsdag kveld anså redningsmannskapene at det fortsatt var håp for å finne overlevende etter styrten.

– Mulighetene for å finne overlevende er mindre etter hvert som tida går. Vi gir oss ikke før vi er sikre på at vi har undersøkt området, både sjøen og strandsonen godt, sier Hongset.