Hopp til innhold

Har samlet inn 100.000 kroner for å redde sauene som står fast

De tre sauene som er fanget i fjellet i Troms har rørt mange over hele Norge. Nå har blant annet Norges vegansamfunn startet kronerulling.

En sau og to lam står på en fjellhylle på Kvaløya i Tromsø.

En sau og to lam står på en fjellhylle på Kvaløya i Tromsø. Bonde Alvin Berntsen håper at sauene kan komme til trygghet fredag. Han frykter at dyrene ikke har lenge igjen.

Da NRK publiserte saken torsdag kveld skrev NRK at luftambulansen ifølge sauebonden skulle forsøke å hjelpe til med redningsaksjon av sauene. Fredag morgen får NRK bekreftet av kommunikasjonsrådgiver i Luftambulansetjenesten HF, Knut Haarvik, at det ikke er aktuelt.

– Vi forstår bondens bekymring og føler med dyra, men å redde dyr i nød er klart utenfor de nasjonale retningslinjene for bruk av luftambulanse. Ambulansehelikoptertjenesten er veldig kostnadskrevende og vi har begrenset med flytid, derfor må bruken prioriteres strengt, sier Haarvik.

NRK har også snakket med seksjonsoverlege for helikoptertjenesten på UNN, Bård Rannestad.

– Vi visste ikke om saken før den hadde vært i media og vi har ikke klarert at vi skal løfte ut sauene og det er flere grunner til det. Vi er i en litt krevende beredskapssituasjon i Nord-Norge på fly- og helikoptersiden så alle våre ressurser må dedikeres til skarpe oppdrag og helt nødvendig trening.

I tillegg kreves det helt spesielle godkjenninger for å gjøre andre prosedyrer enn det Luftambulansen er trent til, ifølge Rannestad.

– Det er pilotenes sitt fagfelt og må avklares med flygesjefen hos operatøren vår. Så selv om vi har lyst å hjelpe kan vi dessverre ikke bruke ressurser på dette oppdraget, sier seksjonsoverlegen.

Venn av sauebonden, Tony Jensen sier til NRK fredag at de ikke har mer enn timer på seg hvis de skal kan redde sauene med livet i behold.

– Det eneste som er muligheten nå er om noen andre vil stille opp med helikopter.

– Håper de klarer å holde ut

NRK fortalte onsdag om en sau og to lam som står fast på en fjellhylle på Kvaløya i Tromsø. Der har de stått i nesten to uker. Mest sannsynlig vil ikke sauene klare seg særlig lengre i snøen på fjellet. Historien har vekket mange reaksjoner blant folk.

Planen er ifølge bonden at en erfaren fjellklatrer drar opp til sauene på lørdag. Men sauebonden frykter at det blir for sent.

– Vi har jo ikke vært der oppe på snart to døgn. Sauer er robuste dyr, så vi håper at de bare klarer å holde ut litt til, sa Berntsen til NRK torsdag kveld.

Alvin Berntsen

Bonde Alvin Berntsen håper på redningsaksjon fredag.

Foto: Hans Ludvig Andreassen / NRK

Vegansamfunn startet kronerulling

Alvin Berntsen og familien har siden onsdag blitt kontaktet av folk over hele landet som ønsker å hjelpe økonomisk.

– Det viktigste er at vi kommer i gang. Allerede har jeg fått inn 35.000,- kroner. I tillegg er det mange flere som vil bidra når vi vet hva det er behov for, sa Samuel Rostøl torsdag kveld.

Han er leder i Norges vegansamfunn. Han sier at han er sterkt berørt av situasjonen.

Rostøl forteller at denne saken understreker hvor mye mennesker føler med dyr. Sauene skal jo bli slaktet på denne tiden. Likevel strekker man seg lagt for å redde dem.

Samuel Rostøl

Samuel Røstol har samlet inn mye penger i håp om at det kan være til hjelp.

Foto: Jenny Ingemarsson

– Det er veldig imponerende hvor mye bonden har gjort. Det viser en enorm kjærlighet for dyrene han eier, sier Rostøl, som holder følgerne sine oppdatert på Facebook etter hvert som beløpet vokser.

Ifølge Tony Jensen, som er venn av bonden, har beløpet folk har samlet inn kommet godt over 100.000 kroner.

– Ikke pengene det står på

En annen som har engasjert seg er Veronika Andersson. Hun er leder i Direct Action Everywhere (DXE) Oslo, som er et verdensomspennende nettverk av aktivister som kjemper for dyrs rettigheter.

Andersson har også startet en innsamling for å få tak i et passende helikopter.

Hun ser at folks gavmildhet for å redde sauene er høy.

Veronika Andersson

Veronika Andersson er en av mange som har engasjert seg i saken om sauene i Troms. Selv bor hun i Oslo, men følger saken tett.

Foto: Privat

– Det er ikke pengene det står på. Vi får inn beløpet som trengs for å leie helikopter. Problemet er at det ikke er noen passende helikopter tilgjengelige i Norge. Vi har sett om det er mulig å leie et helikopter i utlandet, men uten hell så lagt.

Forstår at det er tøft for bonden

Både Røstol og Andersson synes det er trist at det heller ikke lar seg gjøre å skyte sauene fra helikopter. Mattilsynet har tidligere uttalt til NRK at det blant annet er vanskelig å finne kompetansen.

De har derimot bare ros å gi til boden Alvin Berntsen.

– Jeg har forståelsen av at dette er tøft for bonden. Vedkommende har forsøkt alt, det er utrolig trist om all den innsatsen som er blitt lagt ned både av han og alle som ønsker å bidra ender i at søya og hennes to lam sulter eller fryser i hjel.

Brannvesenet har plikt til å bistå

Anne Birgitte Fyhn, leder i Tromvik utviklingslag, sier hun har blitt nedringt av folk som ønsker å hjelpe eller vise sin medfølelse med bonden.

– Bare i kveld har jeg fått ti telefoner. Og på Facebook renner meldingene inn raskere enn jeg får lest de, sier hun.

Hun har jobbet tett på saken. Hun ble torsdag kveld oppmerksom på at brannvesenet har en plikt til å redde dyr i nød.

Anne Birgitte Fyhn

Leder i Tromvik utviklingslag, Anne Birgitte Fyhn tror at sauene allerede hadde blitt redda om det var et annet dyreslag.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Det fikk hun bekreftet når hun kontaktet dem i Tromsø. De har derimot verket utstyret eller kompetansen til å bistå i denne saken.

– Her trengs det alpin kompetanse som de ikke har. Og helikoptrene som kan brukes er langt vekk.

Nå håper hun saken snart kan ende, og krysser fingrene for at det order seg fredag.

– Jeg har tenkt mye på bonden, han er så opptatt av å ta vare på dyre og stelle med den. Nå håper jeg for både hans og familien sin del at saken kan få en slutt.