Hopp til innhold

Har rodd fra Tromsø til Svalbard: – Episk

Ekspedisjonen til Svalbard har gått over all forventning for mannskapet på fem. De har nå ankommet øya etter 520 nautiske mil, og det på kun én uke.

Polar Row - Hornsund

Her ankommer mannskapet øya, nærmere bestemt Hornsund, som har rodd fra Tromsø til Svalbard.

Foto: Privat

Målet var å ro fra Tromsø til Svalbard, det har mannskapet på fem nå klart. Sykdom, motvind og begrenset tilgang til strøm har preget turen, men lederen for ekspedisjonen, Fiann Paul er mer enn fornøyd.

– Det har vært episk. Det har vært en enorm prestasjon fra mannskapet. En spektakulær suksess for oss alle, sier han opprømt.

Han trekker særlig frem nordmannen i mannskapet, Tor Wigum.

– Han har prestert enormt og har aldri gått glipp av noen av ro-skiftene sine. Han har til og med tatt skiftene til de andre som ikke har klart det på grunn av sykdom eller utmattelse.

Tor Wigen har rodd før, men ikke på så åpent hav som de får mellom Tromsø og Svalbard

Eneste nordmann i mannskapet, Tor Wigum grep muligheten med å ro til Svalbard, selv om han egentlig hadde en stor oppgave over skuldrene sine.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Wigum hadde egentlig ikke tid til å være med på ekspedisjonen på grunn av skole, han har nemlig snart innlevering av hovedoppgaven. Han jobber med en doktorgrad ved Det juridiske fakultet på Universitetet i Tromsø.

Les også: Skal ro 520 nautiske mil til Svalbard med denne båten

Brutt rekorder

Ekspedisjonen skulle egentlig vare i 14 dager, men de nådde fram én uke tidligere enn forventet.

– Vi har brutt rekorder, og hatt en enorm fart hele veien.

Gjengen: Tor Wigum (f.v.), Jeff Willis, Tathagata Roy, Carlo Facchino og Fiann Paul.

Gjengen: Tor Wigum fra Norge, (f.v.), Jeff Willis fra Wales, Tathagata Roy fra India, Carlo Facchino fra USA, og Fiann Paul fra Island.

Foto: Privat

Fiann er kjent for å være verdens raskeste havroer, og har brutt en personlig rekord også, han er nemlig den eneste som har rodd i alle verdenshav.

Gjennom turen har de operert med skift hvor de har rodd i halvannen time, og har like lange pauser med rullering.

Store utfordringer

Under ekspedisjonen har de møtt på flere utfordringer og over halvparten av turen måtte de ro i motvind.

– Det ble en rå manndomsprøve.

– Hygiene har vært en stor utfordring. Vi har hatt på oss flere lag med tekniske klær, så hvis man bare skulle skifte en T-skjorte måtte vi gjennom en prosess som tok opptil 15 minutter. Det tappet mye av energien vår.

Fiann Paul

Under ekspedisjonen var de avhengig av strøm fra solcellepanel, og på grunn av den lave solen og mye tåke, hadde de meget begrenset tilgang til strøm. Dette førte til at de i perioder fikk dårlig tilgang til vann, bruk av telefon, og deler av navigeringssystemet i båten.

– To personer i mannskapet ble veldig syke, men det har jevnt over vært en tur med lite krangling og mye godt humør det til tross for at vi alle har vært samlet i en svært trang robåt og tilbrakt all tid sammen, sier Fiann.

Episk

En så lang tur i rå natur har gitt dem noen uforglemmelige øyeblikk.

– Vi har møtt på delfiner og hvaler som spekkhogger nesten annenhver dag. Det har vært så gøy å ha sett dem leke med hverandre på svært nært hold. Dette er også det reneste havet jeg noensinne har sett, med svært lite søppel.

Videre til Island

Men det er enda ikke slutt på roingen, de har fortsatt en siste etappe de må gjennom før de ankommer Longyearbyen.

– Vi har klart målet vårt med å komme til Svalbard, men nå skal vi ro til Longyearbyen og er framme på søndag. Etter det bærer turen videre til Island, Tor blir ikke med siden han må levere oppgaven sin, sier Fiann.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark