Hopp til innhold

Har reddet 750 afrikanske barn ved hjelp av «vaffelpenger» og gavmildhet

Da lille Abubaker snublet over grua i hjemmet sitt i Addis Abeba, var han neppe klar over at han skulle reddes av to norske ildsjeler.

Hans Petter Schjelderup

Hans Petter Schjelderup må trene en del for å fungere så godt som mulig etter ulykken i 2005.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Historien starter i august 2005. Hans Petter Schjelderup har nettopp blitt enig med Harstad kommune om at han skal skifte ut lyspærene i alle lyktestolpene i byen. Mens han er oppe i en av stolpene ruller et kraftig uvær inn over Harstad.

– Jeg hadde plassert bommen for nært høyspenten. Plutselig fikk jeg 25.000 volt gjennom kroppen, forteller han.

Strømstøt av denne kaliberen er nok til å ta livet av et voksent menneske, men som ved et mirakel overlevde Hans Petter. Etter støtet ble han hengende i sikringstauet. Der hang han til en annen montør fikk hjulpet ham ned på bakken, skrev avisa Harstad Tidende etter ulykken.

Ifølge avisa var han ved bevissthet da han ble funnet, men avhengig av støtte fra kollegaen for å kunne komme seg til nærmeste vei.

Etterpå ble han sendt til Universitetssykehuset Nord-Norge og videre til Brannskadeavdelingen på Haukeland. Der ventet overlege Einar Eriksen. Etter flere år som lege i Etiopia var han nå tilbake i Norge - klar til å behandle pasienten fra nord.

– Einar ble den som reddet livet mitt. Mens jeg lå på sykehuset hadde han sett et bilde av adoptivsønnen vår Emrick, fra Etiopia. Einar fortalte om sin drøm om å kunne hjelpe brannskadde barn i Etiopia, og jeg var bare ekstremt takknemlig for å ha berget livet, forteller Schjelderup.

Syklende støtte

Overlege Einar Eriksen

Overlege Einar Eriksen

Foto: childrensburncare.com

Ulykken skulle vise seg å bli en livredder også for andre. Møtet på sykehuset førte til at lege og pasient bestemte seg for å starte stiftelsen Children's burn care foundation (CBCF).

– Vi startet på bar bakke. Vi hadde ingen penger og det var ikke bare å reise ned til Etiopia og starte arbeidet, forteller Schjelderup.

Redningen ble 50 spinningsykler. Under Festspillene i Nord-Norge i 2008 ble syklene plassert på kaia i Harstad. Målet var å sykle en distanse som tilsvarte avstanden mellom Harstad og hovedstaden i Etiopia, Addis Abeba, i løpet av åtte timer.

– Næringslivet skulle betale per kilometer. Harstadværingene tråkket seg fra Harstad til Addis Abeba og tilbake, så vi sto igjen med 800.000 kroner, forteller Schjelderup.

Overlege Einar Eriksen sa opp jobben på Haukeland og flyttet tilbake til Etiopia. På MCM-sykehuset i Addis Abeba fikk de plass for å jobbe.

Den 8. november ble den første pasienten operert.

Mange barn med brannskader

Hans Petter Schjelderup har selv vært i Etiopia for å se å arbeidet som gjøres der.

– Det er barn med alvorlige brannskader som kommer inn til oss. For eksempel har vi hjulpet barn med brannskader på rumpen og baksiden av låret. Arrvevet som har dannet seg etter skadene har blitt så stramt, at hælen har trukket seg opp mot rumpa, og gjort barnet handikappet, forteller han.

Og behovet for arbeidet til CBCF er stort. Rundt 80 prosent av familiene i Afrika lager mat på gruer midt på gulvet. Eller ved hjelp av parafinbrennere. Det var slik lille Abubaker fikk store brannskader over hele ryggen.

Han lekte hjemme i Addis Abeba med sine søsken da han plutselig falt over grua.

– Hadde ikke Abubaker fått hjelp, ville han bli trukket sammen av det stramme arrvevet da sårene grodde. Nå har han det bra og løper rundt i Liverpool-drakten jeg har gitt ham, sier Hans Petter Schjelderup.

– Vi har faktisk hentet barn fra gata. Barn som har blitt tvunget til å tigge fordi brannskadene har gjort dem handikappede. Det er veldig sterkt å se disse barna før de blir operert. Samtidig er det ekstremt gledelig å se hva vi får til, og hvordan vi får hjulpet disse barna, sier han videre.

Utvider prosjektet

Siden 2008 har de behandlet rundt 750 brannskadde barn.

I 2012 startet de utdanning av operasjonssykepleiere i samarbeid med Høgskolen i Bergen og St Paul`s University Hospital. To år senere kunne de 18 første sykepleierne motta sine eksamensbevis.

– I mars satser vi på å starte utdanningen av 30 nye sykepleiere, sier Hans Petter Schjelderup.

I tillegg har CBCF også begynt å behandle brannskadde barn ved KCMC Hospital i Moshi i Tanzania.

Sykepleiere

Children's burn care foundation (CBCF) har utdannet 18 sykepleiere. Til våren starter de utdanningen av 30 nye.

Foto: Children's burn care foundation

Økonomiske utfordringer

Hans Petter var pasienten som fikk 25.000 volt gjennom kroppen. Einar var legen som reddet livet hans. Nå redder de barneliv sammen på den andre siden av kloden.

Selv om stiftelsen har arbeidet hardt siden 2007, og utrettet mye, er det alltid usikkerhet knyttet til økonomien.

– Vi har fortsatt til gode å kunne utarbeide et budsjett. Jeg pleier å si at vi finansieres av vaffelpenger og godhjerta folk, men det er alltid en usikkerhet rundt hvor mye penger vi klarer å samle inn, så vi er avhengig av få støttespillere på laget som kan være med over lengre tid, sier Schjelderup.

De har også startet et skadeforebyggende prosjekt, for å forhindre at barna i Afrika blir brannskadd.

– Sammen med et ingeniørfirma har vi fått utviklet en ovn som kan fyres opp med pellets. I tillegg til at de reduserer faren for brannskader, gir de en helsemessig gevinst til kvinnene. De sitter ofte hjemme hele dagen og puster inn røyk fra grua eller parafinapparatet. Det er en av grunnene til at gjennomsnittlig levealder blant kvinner i Afrika er på rundt 50 år.

Selv er Schjelderup fortsatt preget av sin ulykke for snart ti år siden. Han bruker mye tid på trening for å fungere så godt han kan i hverdagen. Han vet det kan røyne på. Det lærte han allerede under rehabilitering på Sunnaas sykehus. Der kunne han slite med motivasjonen. Livet kunne fås tilbake dersom han la ned hard innsats. Og det gjelder fortsatt.

Likevel er han takknemlig det som skjedde.

– Midt i all usikkerheten med penger, treningen og arbeidet med stiftelsen, må jeg si at det er veldig spennende å være en del av dette. Jeg er faktisk svært takknemlig for at jeg ble skadet i 2005. Uten skaden ville jeg ikke kunne ha vært en del av dette.

Sier mannen som holdt på å miste livet, men som endte med å gi et nytt liv til andre.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark