Hopp til innhold

Har opprettet emneknagg for menn: – Dette er et kjønnsnøytralt problem

Emneknaggen #MeToo motiverer tusenvis av kvinner til å fortelle om overgrep. Og nå har en Tromsømann oppretta emneknaggen #Men too i håp om at også menn skal tørre å stå frem med sine historier.

Rune Hennum Nilssen

Rune Hennum Nilssen mener det er viktig å få fram at seksuell trakassering er et kjønnsnøytralt problem. Derfor opprettet han emneknaggen#Men too.

Foto: Vilde Kristine Malmo / NRK

Det var i kjølvannet av anklagene mot filmprodusent Harvey Weinstein at flere tusen kvinner valgte å så frem med egne voldtekt- og overgrepshistorier bak emneknaggen #MeToo.

Rune Hennum Nilssen lot seg engasjere, og har nå opprettet en tilsvarende emneknagg, #Men too for menn og gutter som har opplevd det samme.

– Jeg synes at kvinnene skal få ha eierskap til #MeToo-knaggen. Så da lagde jeg en egen for menn, ettersom menn også offer for både for trakassering og overgrep.

Fjerne barrierene for menn

Nilssen mener det er viktig å få fram at seksuell trakassering er et kjønnsnøytralt problem som også menn må inkluderes i. Han har selv blant annet vært utsatt for et voldtektsforsøk for flere år siden.

– Det virker som vi nå klarer å fjerne stigmatiseringen for kvinner og jenter til å stå fram med sine erfaringer, så da bør det også være rom for å ta opp saker for menn og gutter som har opplevd det samme, sier han.

Nilssen tror det kan være like vanskelig for menn å være åpne om problematikken. Han håper derfor at #Men too-kampanjen kan bidra til å redusere skammen for dem som er rammet av seksuelle trakassering.

– Det er viktig å fjerne de barrierene for menn til å stå frem og si at det er lov til å føle seg som et offer eller trakassert. Det er like legitimt for menn å føle seg som offer for seksuell trakassering som det er for kvinner.

Rune Hennum Nilssen

Rune Hennum Nilssen håper at #Men too-kampanjen kan bidra til å redusere skammen for menn som er rammet av seksuelle trakassering.

Foto: Vilde Kristine Malmo / NRK

MEL

Nilssen har nå tatt med seg engasjementet til sin egen arbeidsplass, Cafe Circa i Tromsø.

– Vi aksepterer ikke trakassering i vår kafe. Det er ikke opp til oss å vurdere individers oppfatning av hva trakassering og krenking er, vi skal respektere alles personlige opplevelse av det.

På kafeen har de ansatte nå etablert nye husregler for alle gjestene for å få bukt med seksuell trakassering.

– Vi har hengt opp plakater med husreglene på både gutte- og jentetoaletter. Dette er regler som gjelder for alle; uansett kjønn, legning, kultur eller religion.

I tillegg får gjestene tildelt et kodeord de kan bruke dersom de havner i ubehagelige situasjoner, eller føler seg trakassert.

– Dersom gjestene havner i en situasjon de selv synes er vanskelig å ta tak i, kan de bestille seg en «pink ride» i baren. Da vil vi diskre ta personen til side, orientere oss om situasjonen slik at vi kan bistå og eventuelt forhindre en mulig konflikt.

Positive tilbakemeldinger

Nilssen forteller at tilbakemeldingene på kampanjen har vært utelukkende positive, og mener det er tydelig at dette er noe som har engasjert mange.

– Det er det fine med sosiale medier. Vi kan nå ut til så mange.