Hopp til innhold

Har viet livet til lyngshesten – nå har han fått Kongens fortjenstmedalje

Lyngshest-entusiasten Geirmund Vik i Nordreisa har brukt hele sitt voksne liv på å redde lyngshesten fra utrydding. Men fortjenesten han fikk torsdag ettermiddag deler han med hele Nord-Troms-miljøet.

Geirmund Vik

Geirmund Vik får kongens fortjenstmedalje for sin årelange jobb for å redde lyngshesten fra utrydding.

Foto: Siv Eli Voulab / NRK

– Det var folket her i nord som reddet hesten, hadde det ikke vært for dem, hadde hesten vært utdødd før jeg kom, sa Geirmund Vik i programmet «Lykken er en lyngshest» som ble sendt på NRK i 2013.

Derfor ba han selv om at medaljen måtte deles ut under Riddu Riđđu-festivalen i Manndalen. Det skjedde i ettermiddag, og fylkesmann Bård Pedersen sto for utdelinga.

– Jeg ser det som en offisiell anerkjennelse til Nord-Troms-området for det arbeidet som gjennom tidene har vært gjort her for å ta vare på lyngshesten, sa han.

Det var stinn brakke under arrangementet på Riddu-festivalen.

– Det er veldig fint at det kom så mange i dag, det viser at interessen for lyngshesten har blitt stor. Da vi begynte arbeidet for 45 år siden hadde vi nok ikke klart å arrangere noe slikt, sa en fornøyd Vik etter å ha mottatt medaljen.

Geirmund Vik

Geirmund Vik bruker fortsatt hesten til gårdsarbeid, slik den ble brukt i alle år.

Foto: Laila Lanes / NRK

Møtte lyngshesten i Lyngen

Geirmund Vik kom til Nordreisa som distriktsveterinær i 1969, og har siden oppveksten i Hardanger vært interessert i hester. På sin vei nordover møtte han sin første lyngshest i Lyngen.

– Jeg var imponert over at en gardshest fra Nord-Troms kunne være så anvendelig og god, den travet godt, hadde en flott galopp og var en god arbeidshest. Den var mye bedre enn fjordingen, sa han i NRK-dokumentaren «Lykken er en lyngshest».

Men hesten var utryddingstruet. Det var færre enn 100 hester igjen av rasen nordlandshest/lyngshest. Vik syntes det var viktig å ta vare på hesterasen og startet et langsiktig avlsarbeid sammen med lyngshestmiljøer i Nord-Troms og Nordland.

Sammen med kona Birgit D. Nielsen har han drevet gården Dalvesia i Nordreisa. Her har en av de viktigste oppgavene vært å avle opp gode hopper og hingster som brukes i avlsarbeider.

I tillegg har de vært opptatt av å få opp interessen for lyngshesten slik at flere kjøper den. Bare ved å øke interessen for hesten kan antall føll som blir født økes og rasens framtid sikres.

En allsidig hest

Elling Vatne - Riddu Riđđu

Da Geirmund Vik ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i ettermiddag, var Elling Vatne en av dem som talte. Han snakket blant annet om Kåfjord sin betydning for lyngshestens historie og overlevelse.

Foto: Laila Lanes/NRK

Geirmund Vik er også opptatt av å ta vare på kulturen rundt lyngshesten. Han bruker den blant annet til arbeid i skogen og på gården.

– Lyngshesten egner seg godt til dette. Den har vært mye brukt til å hente ved om vinteren i skogen og høy om sommeren, sier han.

Det ble arrangert et åpent møte da fortjenstmedaljen ble delt ut i ettermiddag. Der snakket Elling Vatne, som i 1994 ga ut boka «Lyngshesten», om Kåfjord sin betydning for lyngshestens historie og overlevelse.

I tillegg snakket Birgit Nielsen om «Bruk av lyngshestens opprinnelseshistorie og kultur i arbeidet med bevaring og utvikling av rasen i dag».