NRK Meny
Normal

Har lagt all kritikk bak seg, nå har Flovik tatt grep for å løfte TIL bort fra bunnen

Fra stua i eneboligen på Tromsøya forteller TIL-trener Bård Flovik om den tøffe høsten i fjor – og hvilke grep han har tatt for å løfte TIL bort fra bunnen – og gjenreise «Fort Alfheim».

Bård Flovik

Bård Flovik har vært i nesten 50 land som fotballtrener – og landslagstrener for Norge. Men jobben som hovedtrener i TIL er noe helt annet enn å være landslagssjef for et aldersbestemt landslag.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Han har over 200 landskamper som sjef og assistent – og vært i nesten 50 land som profesjonell fotballtrener. På det lille kontoret i toppetasjen i eneboligen i Olsgårdlia i Tromsø, henger vimpler fra mange av de nasjonene Bård Flovik har vært med å møte – før han ble ansatt som hovedtrener i TIL.

– Jeg har passert 200 kamper, men har ikke det eksakte tallet. UEFA har 53 medlemsland, jeg tror jeg har vært i 44 eller 45 av dem, sier Bård Flovik når han eksklusivt tar imot NRK på hjemmebane – et frispark eller to fra Skarphallen, på vestsida av tromsøya.

Stor forskjell på trenerjobbene

Flovik har vært profesjonell fotballtrener i et par tiår. Men det er noe helt annet å være hovedtrener i TIL – enn ansvarlig for G15 eller G19-landslaget, eller assistent på U21.

– Den aller største forskjellen er hverdagen. I klubb går du på jobb klokken åtte hver dag, og må levere prestasjoner hele veien – forbedre produktet kontinuerlig. Og så har du det lokale engasjementet med media, sponsorer og alt det som lever i Tromsø by – og som du ikke får i et landslag, sier Flovik til NRK.

Bård Flovik på hjemmebane snakker om kritikken i fjor høst - og hvordan TIL skal bli bedre i 2017.

Hjemme i eneboligen i Olsgårdlia i Tromsø snakker Bård Flovik om kritikken i fjor høst – og hvilke grep som er tatt for at TIL skal ta steget oppover på tabellen i 2017. Foto/redigering: Gunnar Grindstein

Og engasjementet har han fått merke på kroppen. Hver gang TIL taper en fotballkamp, enten det handler om serie, cup eller en helt vanlig treningskamp, kommer kritikken. På sosiale medier får Flovik gjennomgå. Også TILs egne supportere hamrer løs på TIL-treneren – når laget ikke vinner.

Det prøver Flovik å beskytte seg mot – gjennom å holde seg unna sosiale medier i sesongen.

– Etter sesongen i fjor har jeg registrert at det var mye om meg, ja?

– Hva tenker du om det?

– Jeg kan ikke la meg forstyrre, men jeg merker jo på meg selv – i etterkant av den høsten vi hadde – så spør jeg meg «er det verdt det», av og til. Svaret på det er at; det er det, sier Flovik bestemt.

Slik skal TIL gjenreise «Fort Alfheim»

2016-sesongen holdt på å ende i 1. divisjon – etter en kollaps med fire strake tap i serien på verst tenkelige tidspunkt, i høstinnspurten.

Men en god bortekamp mot Sarpsborg – og en meget god hjemmekamp mot Odd i siste serierunde, sikret en ny 13. plass – den andre på rad – og ny kontrakt i eliteserien.

Spillermøte på La Manga

Bård Flovik har tatt grep i vinter for at TIL skal ta enda flere poeng i år, spesielt hjemme på Alfheim. Her under et spillermøte før kampen mot Lillestrøm på La Manga.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Vi har brukt 2016 med de erfaringene det ga veldig godt, sier Flovik.

– Hva blir annerledes i 2017?

– Vi har bestemt oss for å spille litt annerledes. Vi skal gi mer støtte til en spiss, for å si det enkelt, spille med to spisser. Vi ønsker å presse enda bedre – og enda høyere i kampene. Så vi har satt fokus på et litt annerledes angrepsspill – og et litt tøffere forsvarsspill, sier Flovik – før han understreker:

– Og det er primært for å forbedre oss på Alfheim. Alle disse grepene er gjort for å ta tilbake Alfheim, og bli den arenaen Alfheim skal være for oss. Nesten som man kan si at vi skal gi folk juling når de kommer hit. Det er målet vårt, sier Flovik.

Frisk Gamst kan utgjøre en forskjell

Han er trygg på at TIL blir bedre enn i fjor.

– Vi kommer til å bli bedre. Og vi kommer til å bli mer stabil.

– Hvorfor tror du det?

Flovik og Gamst Pedersen

Bård Flovik har fått en "ny" spiller i Morten Gamst Pedersen denne sesongen. Og har stor tro på at en skadefri Gamst kan heve TIL.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Vi har fått mer tid sammen, vi har lite utskiftinger, vi har stor kontinuitet i både trenerapparatet og spillergruppa, vi har fått spillere, som var mye skadet i fjor, frisk, sier Flovik.

For han legger ikke skjul på at en frisk Morten Gamst Pedersen kan utgjøre en forskjell. Det så man i de to siste kampene i fjor.

– Både Morten, Runar Espejord og Aron Sigurdarson kan virkelig utgjøre en forskjell – sammen med en del andre spillere. I tillegg har vi trent bra, hatt godt innhold og gjort en fin jobb i vinter. Så jeg er veldig optimistisk, sier Flovik.

Har strek tro på Vuk

Han har også store forventninger til den nye spissen TIL har brukt over én million kroner på å kjøpe fra slovensk fotball. Slobodan Vuk har kun scoret to mål i vinter, og ikke imponert i treningskampene.

Flovik ser ingen grunn til å tvile på 27-åringen, som viste klar framgang – og scoret et flott mål – i generalprøven mot Bodø/Glimt sist helg.

1-1-målet TIL-GLIMT

Slobodan Vuk klemmes etter sin scoring i generalprøven mot Bodø/Glimt, sloveneres andre mål i vinter. Trener Bård Flovik har stor tro på at Vuk vil bli en suksess i TIL-trøya, selv om han ikke har imponert i treningskampene.

Foto: Tromsø IL

– Jeg er veldig sikker på at han kommer til å både sentral og viktig, og kommer til å begeistre mange med mål og målgivende og gode prestasjoner. Slobodan har brukt tid på å tilpasse seg litt mer hektisk norsk fotball – og TIL-fotball. Han får en litt annen type rolle, han skal være viktig i oppbyggingen av spillet. Samtidig ønsker vi at han skal komme til avslutninger fordi han har en ekstrem effektivitet i boksen – på linje med det våre beste spisser har hatt opp gjennom årene, sier Flovik.

– Så får vi til å bruke det beste av han, er jeg sikker på at han blir en meget god investering for oss – både på kort og lang sikt.

To hjemme før påske

Kanskje slår Vuk til allerede i serieåpningen. Brann er første motstander på Alfheim, så venter Viking i Stavanger tre dager senere, deretter Sogndal på Alfheim – bare en uke etter den første hjemmekampen.

– Jeg er veldig glad for at vi fikk hjemmekamp først. Og at av de tre første kampene før påske er to hjemme og én borte, sier Flovik.

– Brann tok sølv i fjor, en tøff motstander i første kamp?

Tromsø - brann

TIL slo Brann 1–0 på Alfheim i fjor vår. Sofien Moussa ble matchvinner. Nå venter fjorårets sølvvinner i serieåpningen på Alfheim.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

– Brann har et flott navn, tok sølv i fjor, skal forsvare noe og begynner her oppe i nord. Det er perfekt for oss. Jeg kan ikke se noen grunn til at vi ikke skal slå Brann – det gjorde vi hjemme i fjor. Og dermed starte sesongen godt.

Samtidig vet Flovik at kollega Lars Arne Nilsen i Brann er en dyktig trener, som er opptatt av det taktiske. I fjor var Branns suksess tuftet på et godt forsvarsspill.

– Brann har nok tenkt å ha mer et eget spill i år enn i fjor. De blir ei fin utfordring for oss, men vi er klar for disse tre kampene som kommer nå før påske, to av dem hjemme. Jeg er optimist, slutter Bård Flovik.