Hopp til innhold

Har gode sjanser

- Kvitfjell har gode sjanser for å bli bygd, mener staten.

Vindkraft
Foto: Knut-Sverre Horn

Det er store sjanser for at vindkraftprosjektet på Kvitfjell i Tromsø blir bygd, mener det statlige selskapet Enova som arbeider for miljøvennlig energiproduksjon i Norge.

Kvitfjell er et av landets største planlagte anlegg med 80 vindmøller som skal produsere like mye strøm som det brukes i Tromsø by.

Eierne av Kvitfjell-prosjektet mener staten bevilger for lite penger til vindkraft.

Det er feil, mener rådgiver Espen Borgir Christoffersen i Enova.

- Hvis Norsk Miljøkraft sitt prosjekt er det beste vil de få nok penger til at parken skal bygges ut. Vi har råd til å støtte det største prosjektet, og Kvitfjell er et av de største. Er de det beste skal de få nok.

- Lite oppløftende

Norsk Miljøkraft står bak Kvitfjellprosjektet. I dag lovte olje- og energiministeren en milliard som seks vindkraftanlegg i Norge skulle konkurrere om. Det er ikke godt nok, mener administrerende direktør i Norsk Miljøkraft, Johnny Sørensen.

- Det var ikke noe særlig oppløftende, det blir ikke mye vindkraft med de rammene som ligger til grunn her.

I flere år har det vært stillstand på prosjektet i påvente av en statlig avklaring, sier Sørensen.

- Vi har vært klar til å sette i gang, og vi har en del investorer som er interressert i dette dersom rammebetingelsene blir lagt på bordet.

- Hvorfor er det så viktig å bygge et vindkraftprosjekt i Troms som krever opp til en milliard i subsidier?

- For det første er ikke det tallet du kommer med riktig.

- Hvor mye er det da?

- Det vil jeg ikke gå inn på. Men det er klart at et vindkraftverk så nært Tromsø by kan gjøre kraftbalansen her i nord betraktelig bedre, og samtidig gi en lavere spottpris, som gjør at det blir billigere kraft i nord.

Svar til jul

Men Enova synes Kvitfjell er svært interessent, og Enova skal før jul finne ut hvilke anlegg som får støtte, sier rådgiver Espen Borgir Christoffersen. Men hvor store sjansene er for at Kvitfjellprosjektet får støtte vil han ikke si noe om.

- Det er en rangering etter kostnadseffektivitet, og deretter etter en relativt stram fremdriftsplan.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark