Hopp til innhold

Har du hørt om «finnskudd»?

Har du fått et utslett den siste tida eller spytter du blod? Da kan noen ha satt finnskudd på deg – i hvert fall ifølge gammel samisk overtro.

Tegning av samisk noide og runebom

Denne tegningen viser en samisk noaide og hans runebom, og er tegnet i 1671 av Samuel Rheen.

Foto: Samuel Rheen

NRK Finnmark har i høst sendt en radioserie om samisk naturmedisin og folketro. Et av de temaene som ble tatt opp var «finnskudd», eller «gandskuddet».

Å sette finnskudd på folk, var noe samene behersket, ifølge gammel overtro. Finnskuddet- eller gandskuddet var som en usynlig pil som ble sendt mot et menneske eller dyr, og som så skapte sykdom hos vedkommende.

Gammel folketro

Aage Solbakk

Historiker Thor Aage Solbakk.

Foto: Berit Nystad / NRK Sápmi

Historiker Thor Aage Solbakk forteller til NRK at forestillingen om at samer hadde en ekstra god innsikt i trolldomskunst er gammel.

– Denne forestillingen finner vi igjen i Saga-litteraturen fra 1800-tallet. Samene hadde på seg at de kunne drive med på hvit og sort magi, forteller han.

Bakgrunnen var at det tidlig ble konflikt mellom nordmenn og samer i Nord-Norge.

– Tidlig på 1600-tallet begynte nordmenn og bosette seg innerst i fjordene, der hvor sjøsamene holdt til. Tidligere var det mest bosseting langs kysten. De opplevde nok at nordmennene tok seg til rette, og skremte dem med at de kunne sette finnskudd hvis de ikke trakk seg tilbake.

Brukt mot andre samer

Mang en nordmann har nok korset seg både foran og bak etter krangling med den samiske naboen om hvem som hadde rett til beitet eller fisket i fjorden.

– Man hevdet at man ved finnskudd kunne påføre utslett, svulster og blodspytting. Dette var så kalt gandskuddsykdommer, sier Solbakk.

Men de som behersket kunsten, brukte den ikke nødvendigvis bare mot nordmenn som kom flyttendes, men også mot andre samer, ikke minst i forbindelse med konflikter som oppstod rundt reindriften mellom sjøsamer og innlandssamer på 1600-tallet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark