NRK Meny
Normal

Har blitt svartelistet av flere rederier

Hurtigbåtsaken i Harstad har gitt store konsekvenser for de tiltalte.

Kistefjell

I juli 2014 ble deler av mannskapet på hurtigbåten 'Kistefjell' tatt med promille. Politiet mener at de forsøkte å føre båten.

Kapteinen, styrmannen og matrosen som er tiltalt for å ha forsøkt å føre hurtigbåten «Kistefjell» i alkoholpåvirket tilstand i juli 2014 har hatt store problemer med å få seg arbeid i tida etter.

Det fortalte de tre mennene i Trondenes tingrett mandag formiddag, på rettssakens første dag.

De forklarte at de har hatt det svært tøft i de to årene som har gått siden de begikk det mulige lovbruddet. Blant annet har de blitt svartelistet av flere rederier.

Matrosen hadde et ønske om å utdanne seg til styrmann, men har ikke fått vært på sjøen siden hendelsen. Dette på tross av at det ennå ikke er sikkert om de tre har begått noen lovbrudd. Retten skal ta stilling til om mennene faktisk hadde intensjon om å føre båten i 2014 - med promille.

Erkjente ikke straffskyld

Ingen av de tiltalte erkjente har erkjent straffskyld.

Politiet grep inn før båten la fra kai fra Harstad til Tromsø den aktuelle julidagen i 2014. Det skjedde etter tips fra personer som hadde observert mannskapet på byen kvelden før.

Det ble tatt blodprøver av mennene som nå er tiltalt, og alle var påvirket av alkohol i forskjellig grad.

Styrmannen, kapteinen og matrosen forklarte i retten i dag at de dro på båten for å avlyse turen – ikke for å føre båten. Politiet er av en annen mening.

Kan miste retten til å føre båt

Det har blitt lite arbeid på de tre tiltalte de siste par årene, og det kan det også bli i framtida.

Aktor ønsker nemlig å legge ned påstand om at de skal miste retten til å føre båt.