NRK Meny
Normal

Har bestemt seg for ny museumstomt i Tromsø

Etter halvannet år har Statsbygg bestemt seg for hvor de ønsker å bygge det nye museet i Tromsø. Men de holder anbefalingen hemmelig inntil videre.

Tromsø museum

Dagens hovedbygg for Tromsø Museum, sør på Tromsøya.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Statsbygg har endelig bestemt hvor i Tromsø sentrum det nye museet bør ligge. Tre tomter har vært med i finalerunden og tirsdag ble anbefalingen oversendt Kunnskapsdepartementet.

Men hvilken tomt Statsbygg ønsker aller mest, holdes hemmelig inntil videre, sier prosjektleder i Statsbygg, Jenny Heggedal Furseth. Årsaken er at man nå skal i prisforhandlinger med tomteeierne.

Jenny Furseth

Prosjektleder Jenny Furseth i Statsbygg.

– Hvis Statsbygg avslører hvilken eller hvilke tomter som er med, betyr det dårlige forhandlingskort videre, sier Furseth til NRK.

Samlinger i fare

Det var i januar 2016 at regjeringen gav klarsignal for nytt bygg for Tromsø Museum. Beslutningen var etterlengtet, fordi dagens museumsbygg fra 1961 sør på Tromsøya både er trangt og nedslitt.

For eksempel er en unik samling av fugleskinn i ferd med å mugne på grunn av fukt i magasinene.

Det nye museet skal ligge i sentrum og skal huse både utstillingslokaler og magasiner. Arealbehovet er beregnet til 19 700 kvadratmeter.

En rekke tomter har blitt vurdert, men kun tre har vært med i finalerunden:

  • Skipsverftstomta ved Tromsøbrua
  • Tomta på sørsiden av Mack
  • Ei tomt litt lenger sør på Strandveien

– Det har vært en lang og grundig prosess helt siden vi fikk utredningsoppdraget i september 2016, sier Furseth.

– Hva har vært avgjørende for tomtevalget?

– Det er en rekke kriterier som har spilt inn, men de viktigste har vært lokalisering, eiendomspris og byggekostnader, forteller Furseth.

Spent på prosessen videre

Marit Anne Hauan,direktør ved Tromsø Museum

Museumsdirektør Marit Hauan.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Tromsø Museum ville aller helst ha det sitt nye bygg på campus i Breivika, men har slått seg til ro med at det nye museet havner i sentrum.

Museumsdirektør Marit Anne Hauan er imidlertid spent på prosessen videre.

– Vi er spesielt spent på hvor raskt byggingen kan komme i gang. Vi lurer også på om det tas hensyn til at museet også har drift utendørs. Det tredje er pris – tomta må ikke bli så dyr at det går på bekostning av kvaliteten på selve bygget, sier Hauan.

Nå blir det opp til Kunnskapsdepartmentet å endelig lande tomtevalget, noe som kanskje skjer allerede før sommeren.

– Vi har nettopp mottatt rapporten fra Statsbygg. Nå skal vi sette oss grundig inn i den og ha en god dialog med Universitetet i Tromsø før det blir tatt en avgjørelse i saken, skriver Rolf Larsen, avdelingsdirektør i Kunnskapsdepartementet, i en e-post til NRK.

Byggestart er fortsatt i det blå, og ifølge prosjektlederen tar det minst åtte år før Tromsø Museum er i nye lokaler.

– Hvis alt går knirkefritt – og da mener jeg virkelig knirkefritt – er det fysisk mulig å være ferdig i siste halvdel av 2025, sier Furseth.