NRK Meny
Normal

Har «all time high» – sliter med å finne fagfolk

Den årlige arbeidslivsmessen i Tromsø ble arrangert tirsdag, i en landsdel som går bedre enn mange andre deler av Norge for tiden. Messen samlet et titalls arbeidsgivere og offentlige institusjoner, og enda flere arbeidssøkere.

Anne Grete Jakobsen Hansen og Eirin Pedersen

Mens andre næringer opplever rekorder sliter rådgiver i Tromsø kommune, Anne Grete Jakobsen Hansen, med å finne nok sykepleiere som Eirin Pedersen her på bildet.

Foto: Arne Egil Tønset / NRK

– Jeg er på jakt etter en fast jobb. Jeg har hatt et opphold uten jobb en stund, og må flytte fra Oslo til Tromsø for å se om jeg finner noe, sier Tove Ryen.

Hun tror blant annet at alderen kan gjøre det vanskelig å finne seg noe raskt.

– Jeg ser muligheter, men det kan bli vanskelig siden jeg har passert 50 år. Men jeg er ikke uten håp, sier Ryen som gjerne vil jobbe innenfor kontor, salg eller logistikk som hun har lang erfaring fra.

Hadde hun vært utdannet sykepleier hadde jobbmulighetene stått i kø for henne.

– Vi mangler sykepleiere, vernepleiere, ingeniører og barnehagelærere. Vi lyser ut stillinger, men vi har ikke nok søkere, sier rådgiver i Tromsø kommune, Anne Grete Jakobsen Hansen.

Elena Shilova

Elena Shilova var en av mange arbeidssøkere som dukket opp på arbeidslivsmessa i Tromsø tirsdag.

Foto: Arne Egil Tønset / NRK

– Det er «all time high»

Hun forteller at de får folk fra utdanningsinstitusjonene i landsdelen, men at de også må få arbeidskraft Sverige og Finland som har vært kjent for å berge norsk helsesektor.

Hallgeir Jenssen, NAV Troms

Rådgiver ved NAV i Troms, Hallgeir Jenssen satt klar til å veilede folk under arbeidslivsmessa.

Foto: Arne Egil Tønset / NRK

– Vi har mange utenlandske sykepleiere hos oss etter at man åpnet opp med EØS. Det er generelt vanskelig å finne nok folk.

Til tross for at deler av norsk næringsliv sliter og pessimismen har overgått, går store deler av Nord-Norge så det suser. Det gjelder særlig fiskeeksporten og reiselivet, næringer som nyter godt av at Norge har blitt billigere.

– Fiskeri, havbruk og turisme er «all time high», sier direktør i Næringsforeninga i Tromsø-regionen, Nils Kristian Sørheim Nilsen.

Importerer arbeidskraft bevisst

Han sier videre at det også er gode tider på innlandet i regionen.

– Jeg snakket med flere som jobber innenfor næring der, og der er det også bonanza. Det er nesten slik at det begynner å bli kapasitetsproblemer, sier direktøren.

Men landsdelen er generelt avhengig av å måtte importere arbeidskraft for tiden. Det nye store hotellet i Tromsø, Clarion The Edge har gjort det bevisst.

– Hotellet har 32 nasjoner som jobber her. Det har kanskje vært det mest positive med hele åpningen. At vi har fått mange kulturer som samarbeider og som tar det positive fra hver kultur inn i servicebransjen. Jeg føler at det er produktet vårt og det viktigste vi har å tilby folk, sier direktør Øyvind Alapnes.

NILS KRISTIAN SØRHEIM NILSEN, direktør i Næringsforeningen for Tromsøregionen

Direktør i Næringsforeninga i Tromsø-regionen, Nils Kristian Sørheim Nilsen sier det er gode tider i enkelte næringer.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK