Håper på cruise-boom i nord

Spansk rederigigant planlegger å bruke Honningsvåg som hjemmehavn. Det kan gi Nord-Norge 5000 flere cruiseturister i uka.

Ocean Dream
Foto: Fernando Llano / AP

Fra 2015 ønsker spanske Pullman å bruke havna i Honningsvåg som sin hjemmehavn og faste base for sin virksomhet i Norge.

– Dette vil få ringvirkninger for næringslivet i Honningsvåg, for næringslivet i Porsanger og for mange sektorer som leverer varer i havner opp gjennom hele Nord-Norge, sier Hege Jernsletten, prosjektleder for snuhavnprosjektet i Porsanger.

En hjemmehavn vil spille den same rollen som Hurtigrutens base i Bergen, mens en snuhavn vil være sammenlignbare med det Hurtigruten har i Kirkenes.

Rederiet har fire skip. To med plass til 2800 passasjerer hver, ett med plass til 2200, og ett med plass til 1.800 passasjerer.

Dersom bare ett av rederiets skip bruker havna i Nordkapp som hjemmehavn, betyr dette 5000 ekstra mennesker i uka som trenger vann, mat og andre varer.

Det betyr også 5000 ekstra passasjerer som flys inn med selskapets egne fly til Banak i uka fra mai til august.

Jernsletten mener det er snakk om store penger for hele Nord-Norge.

– Vi har gjort en ringvirkningsanalyse som viser at det bare for Finnmark kan være snakk om 64 millioner kroner over fem år. For Nord-Norge samlet vil det for den samme perioden være snakk om 140 millioner i økte inntekter. Da er det snakk om opp mot 18 snuoperasjoner de neste fem årene, sier hun.

Hvis dette realiseres, vil snuhavnprosjektet i Porsanger passere en ny milepæl.