Han var kongens mann. Nå starter rettssaken mot Svein Ludvigsen

Han var fiskeriminister og fylkesmann. Kongeparets reisekamerat ved flere anledninger. Tirsdag møter Svein Ludvigsen i retten, tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å få seksuell omgang med unge asylsøkere.

Svein Ludvigsen og kong Harald

ETT AV FLERE MØTER: Kong Harald åpnet fiskerimessen Aqua Nor i Nidarøhallen I 2003, flankert av daværende fiskeriminister Svein Ludvigsen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Saken mot Svein Ludvigsen har blitt kalt «den groveste anklagen som er rettet mot en høytstående embetsmann i fredstid».

I sin politiske karriere har Ludvigsen vært på reise i Singapore og Vietnam med kongefamilien, i rollen som fiskeriminister. Han har guidet kongeparet rundt i Troms, og signert russebukser sammen med dronning Sonja, i rollen som fylkesmann.

Han var mentor for unge politikere i Høyre, partiet han var andrenestleder for på 90-tallet.

Men tiltalen mot Svein Ludvigsen forteller en helt annen historie.

MANGE MØTER

MANGE MØTER: Svein Ludvigsen (til høyre) har møtt dronning Sonja ved flere anledninger. Her på besøk på Evenskjer i 2011.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Den forteller om en 67-åring som skal ha skaffet seg seksuell omgang med en 21 år gammel asylsøker på hotellrommet sitt, bare noen uker før han gikk av som fylkesmann i Troms.

Tiltalen forteller også om en 71-åring som var i Oslo i forbindelse med et møte i et utvalg utnevnt av regjeringen. Dagen før møtet skal han ha skaffet seg seksuell omgang med en lettere psykisk utviklingshemmet asylsøker, på 24 år.

Til sammen tre unge asylsøkere er fornærmet i saken. Ludvigsen selv erkjenner ikke straffskyld.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Svein Ludvigsen i forkant av rettssaken.

Rettssaken mot ham starter tirsdag 11. juni. Den vil forhåpentligvis gi oss svar på en del viktige spørsmål:

Signerte bukser

Svein Ludvigsen har blant annet signert russebukser sammen med dronning Sonja i sin karriere som både statsråd og fylkesmann.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

1. Har Ludvigsen misbrukt stillingen sin?

Aktor i saken, Tor Børge Nordmo, hevder å ha klare bevis for at Svein Ludvigsen har hatt seksuell omgang med de tre fornærmede.

Alle de tre fornærmede i saken var over 16 år da den seksuelle omgangene skal ha funnet sted. Dersom Svein Ludvigsen har hatt sex med de unge guttene og mennene, er ikke det ulovlig

Spørsmålet er om Ludvigsen har misbrukt sin stilling som fylkesmann og de unge asylsøkernes tillit til ham, til å skaffe seg seksuell omgang.

Ifølge tiltalen skal Ludvigsen blant annet ha fått de tre unge asylsøkerne til å tro at han enten kunne skaffe dem oppholdstillatelse, eller ta fra dem statsborgerskapet, dersom de ikke gikk med på å ha sex med ham, eller hvis de fortalte noen om forholdet deres.

Han er også tiltalt for å ha utnyttet den sårbare situasjon som asylsøkere til to av de fornærmede. Når det gjelder den tredje fornærmede, er Ludvigsen tiltalt for å ha utnyttet en annen persons psykiske utviklingshemning for å få sex.

Svein Ludvigsen risikerer fengsel i 12 år. Han har hele tiden nektet for straffskyld ut fra tiltalen. Men han har bekreftet å ha hatt en relasjon til de tre fornærmede.

– Det kommer han til å forklare seg fritt og ærlig om når rettssaken starter, sier forsvarer Kai Vaag til NRK.

– Betyr det at Ludvigsen innrømmer å ha hatt seksuell omgang med de fornærmede, uten å ha misbrukt sin stilling eller de fornærmedes tillit?

– Det vil han svare på i retten. Han vil bestemt avvise å ha misbrukt sin stilling eller tillit.

Aktor i saken, Tor Børge Nordmo, innrømmer at det blir en utfordring å bevise at Ludvigsen har utnyttet sin stilling og de unge mennenes tillit til ham.

– Sånn sett blir forklaringene til de tre fornærmede de viktigste bevisene i saken. Vi har i tillegg hentet inn rundt 20 vitner som blant annet skal si noe om Ludvigsens oppførsel og den kontakten han har hatt med de fornærmede, sier Nordmo til NRK.

Nordmo og Waterloo

AKTOR: Tor Børge Nordmo er aktor i saken. Han har innkalt rundt 20 vitner til den elleve dager lange rettssaken.

Foto: Petter Strøm / NRK

2. Hvordan kan dette ha gått til?

Svein Ludvigsen har vært en offentlig person i flere tiår. Et kjent fjes. Han er gift og har to barn. Hvordan skal det være mulig for han å ha utført handlingene han er tiltalt for i så mange år?

Ifølge politiet skal Ludvigsen ha brukt samme fremgangsmetoder mot alle de fornærmede. Han skal blant annet ha invitert på middager, kjøreturer, badstue og hotellovernattinger.

Nordlys har snakket med en 25 år gammel asylsøker. Det var Svein Ludvigsen som tildelte han norsk statsborgerskap i 2012. En stund etter seremonien skal Ludvigsen ha tatt kontakt med den unge mannen.

Ludvigsen skal blant annet ha spurt 25-åringen om han har hatt sex med to menn, tilbudt den unge mannen et sted å sove, og sendt den unge mannen bilder av seg selv iført badebukse med et glass vin i hånden.

– Jeg tenkte at han bare spøkte, og lot han skrive. At det var en slags guttegreie. Jeg svarte med tommel opp, «haha» og sånt, sier den unge mannen til Nordlys.

– Men nå i ettertid ser jeg at hans intensjon kan ha vært noe helt annet.

Den unge asylsøkeren er ikke fornærmet i saken som nå skal opp i retten. Men han er ikke den eneste som har reagert på oppførselen til Svein Ludvigsen.

Avisen iTromsø forteller om flere unge menn i Høyre og Unge Høyre, som hevder å ha mottatt upassende meldinger fra Ludvigsen.

Generalsekretær i Høyre, John-Ragnar Aarset, sier til NRK at de gjennomførte en grundig undersøkelse blant sine medlemmer, for å se om noen hadde registrert slike uheldige situasjoner.

– Jeg har blant annet vært i kontakt med én av de unge politikerne iTromsø refererer til. Vedkommende kunne fortelle om tilfeller av upassende humor i nærheten av andre. Ellers ba jeg unge representanter fra partiet om å gi oss beskjed om slike episoder. Dette kom det ingen tilbakemelding på, sier Aarset.

ITromsø skriver også at flere ansatte i Bufetat skal ha reagert på hvordan Ludvigsen opptrådte da han var fylkesmann i Troms. Ifølge avisen skal Ludvigsen ha besøkt Bufetats enheter utenom arbeidstid. På disse besøkene skal Ludvigsen ha krevd å være aleine med enkelte brukere.

Etter at tiltalen ble kjent, ba regiondirektøren i Bufetat Nord-Norge alle sine enheter i Troms om å vurdere om det var forhold som kunne være relevant i forhold til tiltalen.

– Vi har fått inn en del informasjon etter det. Denne informasjonen har vi sendt videre til politiet, sier Pål Christian Bergstrøm, regiondirektør i Bufetat, til NRK.

Pål Christian Bergstrøm, direktør for Bufetat region nord

VITNE: Pål Christian Bergstrøm i Bufetat skal vitne i saken mot Svein Ludvigsen.

Foto: Bufetat

3. Hvorfor tok det så lang tid å melde fra om overgrepene?

Ludvigsen ble pågrepet i 2018, men ifølge tiltalen skal de første overgrepene ha skjedd sommeren i 2011. Det siste overgrepet som er omtalt i tiltalen fant sted i november 2017.

Politiet jobbet lenge ut fra mulighetene om at det kunne være enda flere fornærmede i saken. I den forbindelse forklarte påtaleleder Elin Norgård Strand hvorfor det er så vanskelig å få ut denne type saker.

– Det kan være flere grunner til at det er vanskelig å få tips i denne saken. Tidsaspektet er én ting. Det kan også være vanskelig for disse miljøene å fange opp hva det gjelder og hvem det gjelder, eller hvor vidt de har informasjon som kan være relevant for saken, sa Strand til NRK.

– Det kan også være en utfordring for dem å forstå at de faktisk har blitt utsatt for noe ulovlig. I tillegg kan det være knyttet en del skam til disse temaene.

I forkant av rettssaken har bistandsadvokatene ønsket at rettssaken skal gå for lukkede dører. Blant annet ble det vist til domstollovens paragraf 125, som sier at en rettssak kan gå for lukkede dører av hensyn til privatlivets fred og de involvertes ærbarhet.

Ønsket om lukkede dører forteller blant annet litt om hva kulturen til de fornærmede sier om sex mellom menn.

– De fornærmedes kulturelle bakgrunn kan også gjøre det mer krevende å forklare seg fritt og åpent enn i en del andre typer overgrepssaker, skriver Nord-Troms tingrett i sin kjennelse.

Norgård Strand

MYE OPPMERKSOMHET: Påtaleleder Elin Norgård Strand måtte forklare seg til alle landets medier da de først informerte om etterforskningen av Svein Ludvigsen.

Foto: Petter Strøm / NRK

4. Hvilke konsekvenser har saken fått?

– Dette er en svært alvorlig tiltale, sa statsminister Erna Solberg (H) da tiltalen mot Ludvigsen ble kjent.

Saken er nemlig ikke bare en sak mot én person. Den stiller og spørsmål til rutiner ved flere viktige instanser i det norske samfunnet.

Allerede tidlig i etterforskningen ble det stilt spørsmål til hvordan Fylkesmannen utfører tilsyn, og hvor vidt rutinene deres ivaretar rettssikkerheten til alle parter.

– Dette var krevende for embetet, sier Elisabeth Vik Aspaker, fylkesmann i Troms og Finnmark.

Fylkesmannen gikk grundig gjennom sine rutiner da saken ble kjent.

– Vi kunne konkludere med at vi hadde, og fulgte, klare rutiner for hvordan tilsyn utføres, sier Aspaker til NRK.

Også Bufetat har gått gjennom sine rutiner, for å sikre at de blir gjort skikkelig.

Et annet stort spørsmål er hvilke konsekvenser saken vil få for Ludvigsens navn og rykte, uavhengig av rettssakens utfall.

Ludvigsens forsvarer Kai Vaag mener alt Svein Ludvigsen har gjort, ikke må bli glemt på grunn av rettssaken som starter på tirsdag.

– Det er viktig å understreke at Ludvigsen har en lang historie med sterkt engasjement. Han har gjort mye godt både for samfunnet og enkeltpersoner. Disse intensjonene må ikke settes i tvil, sier Ludvigsens forsvarer Kai Vaag til NRK.

Politisk redaktør i avisen Nordlys, Skjalg Fjellheim, har kategorisert Svein Ludvigsen som en svært betrodd mann.

– Dersom Svein Ludvigsen blir dømt, vil det være det dypeste fallet i norsk offentlighet på lang tid. Med tanke på de tillitsvervene samfunnet har gitt ham, vil det være et tillitsbrudd som ikke kan repareres. Alt han har gjort i disse vervene vil komme i skyggen av dette, sier Fjellheim til NRK.

Hva hvis han blir frifunnet, da?

– Da står vi overfor en mulig politiskandale. Det er veldig spesielt dersom påtalemyndigheten fremmer en slik sak uten å ha bevis som overlever i retten.

Du kan følge rettssaken her:

SVARTE PRESSEN: Se hvordan Erna Solberg kommenterte tiltalen mot Svein Ludvigsen.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Svein Ludvigsen i forkant av rettssaken.