Hopp til innhold

Kråkeslottets far ga kultur til folket

Hvem skulle tro at dette bildet var tatt på et lite ungdomshus på yttersida av Senja?

ulfknudsen
Foto: privat

ulfknudsen

Ulf Willgohs Knudsen fra Tromsø kom til Skaland som ung mann. Der regisserte han utallige revyer og teaterstykker, med bygdefolket i hovedrollene.

Foto: Grete Andrea Kvaal

Men jo, på Breidablikk ungdomshus på Skaland i Berg på Senja i Troms, vokste det på 30-tallet fram et stort revy- og teatermiljø.

Oppsetningene var i mange sjangere, men alle var de gjennomført til fingerspissene - fra skuespilleri, regi og kostymer, til lyd og lys. Flere av teaterstykkene ble det også turnert med.

Én mann var primus motor for denne forvandlinga fra bygderevy til «finkultur», og det var Ulf Willgohs Knudsen. I år er det 100 år siden han ble født. Dette markeres på «Kråkeslottet» i Bøvær på Senja 2. og 3. september.

Mange i sving

Ulf W. Knudsen var knapt 18 år da han flyttet fra Tromsø til Skaland. Der begynte han i lære på grafittverket. Mange år senere ble han direktør. På fritida si levde han ut sine kunstneriske talenter, og med sitt glødende engasjement fikk han hele bygda med seg.

På enkelte oppsetninger var det så mange som 30 skuespillere og 50 aktører i kulissene.

ulfknudsen

Astrid Larsen (83) minnes med glede den tida hun var skuespiller og danser i hjembygda.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Astrid Larsen (83) minnes tida med glede.

– Det var fantastisk. Jeg husker hvor fascinerende det var å se skuespillerne og danserne i de fantastiske kostymene. Da jeg sjøl var i tyveårene, ble både mannen min og jeg med, han som lydmann og jeg som skuespiller og danser, sier hun.

I stykket «Snehvit» spilte hun den slemme stemoren.

– Ulf var jegermesteren, og jeg sa: "Skyter du ikke, så blir du hengt, og ut for ulver og ravner slengt". Ungene var sinte på meg fordi jeg var så trollete med Snehvit, ler Larsen.

Ble redningen

Tidlig på 70-tallet kjøpte Ulf W. Knudsen det nedlagte fiskebruket på Bøvær, som i dag er kjent som «Kråkeslottet». Målet hans var å gjøre det til et senter for kulturformidling, noe det også er blitt.

ulfknudsen

Finn Halvar Markussen traff Ulf Willgohs Knudsen tidlig på 70-tallet. De to ble gode venner. I år er det 100 år siden Knudsen ble født, og det skal markeres med både kavalkade og forestilling med Helge Jordal.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Finn Halvar Markussen én av mange «urokråker» i bygda. Rektoren på ungdomsskolen visste ikke sin arme råd, så han tok kontakt med Knudsen og spurte om han ville sette opp et teaterstykke med dem. Det sa han ja til, og dermed starta teatergruppa Kråka. Om formiddagen var det skole, og om ettermiddagen øvde de hos Ulf på Kråkeslottet.

– Han ville vite hva vi var opptatt av, og mens vi diskuterte alt fra EEC til Vietnam-krigen og Forsvaret, tok han notater. Så lagde han et manus ut fra det, og resultatet ble teaterforestillinga «Mer og mer slips», forteller Markussen.

Stykket gjorde stor suksess i hjembygda, og så bar det på turné til Gibostad, Finnsnes og Tromsø.

Hvis ikke jeg hadde truffet Ulf da ville jeg ikke hatt det særlig bra i dag. Ulf satte et uutslettelig avtrykk i oss alle, sier Markussen.

Se NRK-program om Ulf Knudsen og Kråkeslottet:

Møte med livskunstneren Ulf Willgohs-Knudsen i Bøvær på Senja, Troms.
Ved Viggo Brox, Stein Åge Isaksen og Tore Skoglund.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark