NRK Meny
Normal

37-årig amerikaner tar over som museumsdirektør

Jérémie Michael McGowan fra North Carolina overtar som direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum etter Knut Ljøgot.

Jérémie McGowan

Jérémie McGowan overtar som direktør 1. mars.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

37 år gamle McGowan er førsteamanuensis ved Arkitektur- og desinghøgskolen i Oslo og seniorkurator ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Han har bodd i Tromsø det siste året. Opprinnelig er han fra Wilmington i North Carolina, USA, og har bodd mange år i Edinburgh i Skottland.

Styret i Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø har i sin avgjørelse lagt vekt på McGowans fokus på hvordan nordlige og arktiske perspektiver står sentralt i museets oppdrag og virke.

Har stilt ut egne arbeider

Nordnorsk Kunstmuseum i Sjøgata 1, Tromsø.

Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø er landsdelens eneste kunstmuseum som viser kunst fra 1800 til i dag, med særlig vekt på den nordlige landsdel.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

– Han har i sitt arbeid vist god evne til å bygge nettverk på tvers av institusjoner og fagfelt lokalt, regionalt og på tvers av landegrenser, skriver styret i en pressemelding.

Mc Gowan tok sin doktorgrad i kunsthistorie og kunstteori ved University of Edinburgh. Før det utdannet han seg innen design på North Carolina State University.

Mellom 1997 og 2010 deltok han med egne arbeider på en rekke utstillinger i Skottland, Finland og USA.

– Stor begeistring

– Nordnorsk Kunstmuseum er en ledende institusjon innenfor kulturfeltet i Norge i dag, blant annet gjennom å fremme norsk og samisk kunst i utlandet. Ved å bygge på museets eksisterende lokale og internasjonale profil, ser jeg med stor begeistring frem til å fortsette det gode arbeidet i etableringen av Nordnorsk Kunstmuseum som en sentral aktør i et voksende globalt Arktis, sier McGowan i pressemeldingen.

Knut Ljøgodt om Peder Balke

Nåværende direktør Knut Ljøgots andre åremålsperiode går ut 1. mars 2016.

Foto: Dorothea Schrattenholz/Nordnorsk Kunstmuseum / NRK

Tove Veierød, styreleder i Nordnorsk Kunstmuseum, er svært fornøyd med valget av ny direktør for museet.

– Spennende utvikling

– McGowan har i ansettelsesprosessen stått fram som faglig sterk, kunnskapsrik, engasjert, kreativ og visjonær. Hans sterke motivasjon for oppgavene som venter vil bidra til at museet fortsetter en innovativ og spennende utvikling i årene som kommer, sier Veierød i pressemeldingen.

Amerikaneren tar over direktørstillingen når nåværende direktør Knut Ljøgots andre åremålsperiode går ut.