Har du sett maken til denne kaken?

Når Silje Ingebrigtsen pynter en vanlig sjokoladekake, kan resultatet bli alt fra en hamburger til en lavvo.

Silje

Silje Ingebrigtsen baker med eldstesønn.

Foto: Silje Ingebrigtsen

– Jeg har alltid vært glad i å bake. Da jeg var i permisjon med eldstegutten hadde jeg mer tid til å surfe på nettet etter inspirasjon, forteller Silje Ingebrigtsen fra Alta.

Det var når hun skulle lage kake til guttens første bursdag at hun for første gang begynte å jakte etter nye ideer og metoder.

– Jeg kom over noen forum og gallerier for de som driver med dette, sier Silje.

Sukkersøt farsott

Kakedekorasjon har de siste årene gått som en farsott blant inspirasjonsbloggere og bakeglade nordmenn.

Det begynte med cup cakes-moten, med elegant dekorerte muffins. Nå finnes det flere rene cup cake-kafeer i Norge, blant annet iTrondheim

På ulike debattforum og nettsider legges det ut fantastiske kreasjoner, og oppskrifter på hvordan «alle» skal kunne lage slike kunstverk.

Kjevle og kniv

Stadig flere tilbyr også kurs i kakedekor, men Silje har selv lært seg kunsten ved å se på oppskrifter og videoer på internett.

– Du kommer langt med en vanlig kjevle og en god kniv. Bare fantasien setter grenser, sier Silje, og benekter at man må ha en hel haug med fancy utstyr for å lage de vakreste kreasjoner.

– Men jeg må innrømme at jeg etter hvert har skaffet meg en del utstyr som ikke finns på vanlige kjøkken, sier Silje.

Trompet

Denne kofferten med trompet er faktisk en kake.

Foto: Silje Ingebrigtsen


Hun synes det er spennende å eksperimentere med ulike smaker, og er opptatt av at pynt og kake skal smake godt sammen.

– Mange av de ferdiglagde sukkertrekkene som brukes for at kakene skal se bra ut, er kunstige greier. Jeg bruker heller marsipan og vanlige ingredienser for å pynte kaker med, sier Silje.

Venner ber om tips

Etter de første spede forsøkene, har det ballet på seg, og Silje har et stort bildegalleri på nettstedet Facebook som dokumenterer hobbyen.

– Mange venner ber meg om tips, og jeg får forespørsel om å bake for andre, men jeg har ingen planer om at det skal bli noe annet enn en hobby for meg, sier Silje.

Mange i vennekretsen og familiene r overrasket over at Silje, som er ganske utålmodig av seg, har tålmodighet til å drive med det pirkete pyntearbeidet.

– Jeg har aldri vært noen kunstnerisk type eller knadd noe med leire. Kanskje liker jeg dette fordi jeg ser resultater så fort, sier Silje.

lavvo

Både rein, gateskilt og en lavvo har fått plass på denne kaken.

Foto: Silje Ingebrigtsen

Nettbutikk

Sharon Rolland har i snart to år drevet kakeboksen.no, en nettbutikk og inspirasjonsnettside som selger utstyr til kakedekor.

Hun sier at interessen har skutt i været det siste året, blant annet gjennom tv-programmer som Cake Boss. Nivået i Norge begynner å bli veldig høyt.


– Jeg startet med dette i 2004, men aldri har interessen vært så stor som nå, sier Sharon.

Blant de viktigste verktøyene til en kakedekoratør er utstikkere, støpeformer, bakeformer og materiale som marsipanfondant og sukkerpasta for å lage pynten.

– Med alt utstyret er det mulig for hvem som helst å få det til, mener hun.

Ivrige gutter

Om man orienterer seg i bloggverdenen ser det ut som det bare er kvinner som driver med den nye trenden, om man ser bort fra mannlige konditorer.

–Men jeg har faktisk en del mannlige kunder også, og de er gjerne enda mer ivrige enn kvinnene, ler Sharon.

Dino

Et alternativ til neste barnebursdag?

Foto: Silje Ingebrigtsen


Både cup cakes og kakedekorering sprer seg som en farsott i hele verden, men Sharon Rolland, som selv er nederlandsk mener nordmenn har en spesiell forutsetning.

– Trenden med avansert kakepynt er nok amerikansk, men nordmenn har en veldig sterk tradisjon for å bake kaker, sier Sharon.