Håkjerring spiste isbjørnunge

Funnet av en isbjørnunges kjevebein i magen til en håkjerring setter i gang spekulasjoner om haien kan ta levende isbjørn.

Håkjerring (Somniosus microcephalus)

Håkjerringa blir opp til sju meter lang og kan veie opp mot ett tonn.

Foto: SERGEI KULIKOV / AFP

Det var forskere fra Norsk Polarinstitutt som gjorde det oppsiktsvekkende funnet av et 10 centimeter langt kjevebein i mageinnholdet til en av de 49 håkjerringene som ble tatt under et forskningstokt i Kongsfjorden på Svalbard i juni i år.

Neppe levende

- Om isbjørnungen levde da den ble spist, har ingen anelse om. Mest sannsynlig har håkjerringa funnet en død isbjørnunge. Håkjerringa er både en åtseleter og en jeger, sier marinbiolog og toktleder Christian Lydersen ved Norsk Polarinstitutt til NTB.

Nyhetsbyrået Reuters har snakket med flere haieksperter som heller til at isbjørnungen neppe var i live da den ble spist.

- Det høres ut som åtselspising, sier den canadiske haiforskeren Steve Campana.

Spiser sel

Den er kjent for å spise det meste den kommer over. Tidligere er det funnet reinkadaver i magen på den glupske haien.

Forskningstoktet på Svalbard skulle undersøke i hvilken grad den voksende håkjerringbestanden tar sel.

- Vi fant rester av sel i 20 prosent av håkjerringene, og en god del rester av vågehvalspekk. Men vågehvalspekket var kuttet med kniv og kastet over bord av hvalfangere i området, sier Christian Lydersen.

Jeffery Gallant som leder et canadisk forskningsprogram på håkjerring, mener håkjerringa ikke kan ta sjansen på å bli skadd i møtet med en isbjørn. Jakten på et så stort bytte vil kreve for mye energi, mener han.

- Det er umulig at ei håkjerring kan gå løs på en isbjørn med mindre bjørnen var skadd eller alvorlig syk. Det er atskillig lettere byttedyr å få tak i for haien, sier Gallant til Reuters.

(©NTB)