Gummi uten guffe

Er kondomer komisk? Torsdag var det på Hålogaland teater skandinavisk premiere på den israelske dramatikeren Hanoch Levin.

Gummibaronene

Gummibaronene. Av:Hanoch Levin. Med på bildet: Ulla Marie Broch, Marius Lien, Morten Svartveit, Inge Kolsvik.

Foto: Ola Røe

Det starter som i en film. En velkledd mann kommer syklende inn på scenen. Musikken er sval som varmen fra Middelhavet når Bella Barlow åpner sitt apotek for dagen. Det er et annet land, 60-tallet, ei fin stemning.

10.000 kondomer

Herren på sykkelen er sjarmøren Sprawl, arving av 10.000 kondomer. Til Bellas apotek kommer også den klumsete kommunearbeideren Zingerboy for å kjøpe nettopp kondomer.

Og det er kondomer det meste kretser om i dette trekantdramaet. Det blir en i overkant overtydelig metafor på at vi beskytter oss for mye mot livet, mot det som kunne vært lykken.

(Teksten fortsetter under bildet)

Gummibaronene3

Gummibaronene. Av:Hanoch Levin. Med på bildet: Ulla Marie Broch.

Foto: Ola Røe

Begge mannfolkene vil ha Bella. Den ene snakker om kjærlighet. Han vil gi alt. Men det er ikke nok for kyniske Bella. Her skal det forhandles om penger. Sjarmøren er mest ute etter å få solgt kondombeholdningen. Hun må ikke tro at det er kjærlighet. Ikke han heller.

Usømmelig?

Og det er vel her essensen ligger. Vi tør ikke satse og vi tør ikke gi. Vi tør ikke leve ut verken drømmene eller begjæret.

Og det kunne jo blitt riktig så treffende. Men det blir det dessverre ikke. Den russiske regissøren Oleg Kulikov skriver i programheftet at komedien kan komme til å sjokkere publikum med tekstens usømmelighet.

Men er kondomer usømmelig? Usømmelig å si ordet pule to-tre gangaer? Til et publikum som får Paradise Hotell inn på storskjerm i stua?

(Teksten fortsetter under bildet)

Gummibaronene2

Gummibaronene. Av:Hanoch Levin. Med på bildet: Ulla Marie Broch, Marius Lien.

Foto: Ola Røe

Jevn prestasjon

Det skal sies at vi er tilbake på 60-tallet. Men muligens er det kulturforskjellen til dramatiker Hanoch Levins hjemland Israel som er for stor. For du bør også kjenne forholdet mellom jøder, penger og forretninger for å forstå hvorfor også dette får så stort fokus.

De tre skuespillerene Marius Lien, Ulla Marie Brock Og Morten Svartveit - og musiker Inge Kolsvik - presterer på det jevne. Svartveit stikker seg nok fram med størst intensitet.

Men det er teksten som ikke treffer. Som verken bli komisk eller relevant nok. Så det er kanskje en grunn til at Hanoch ikke har blitt spilt i Skandinavia før.

Regissøren har skapt noen fine stemninger og bilder. Men forestillinga blir for lang - og slutten blir altfor hysterisk.

GUMMIBARONENE
Hålogaland Teater
Av: Hanoch Levin
Regi: Oleg Kulikov
Med: Ulla Marie Broch, Marius Lien, Morten Svartveit og Inge Kolsvik