Hopp til innhold

Gull gir arbeidsplasser

To hundre mennesker skal jobbe i det som er Europas største gullgruve. Og skal du begynne med gulldrift, er du ute i rett tid!

Gullgruvearbeidere i byen LaRonde i Canada
Foto: Agnico-Eagle Mines Limited

Det har lenge vært kjent at det nordlige Skandinavia har gull i berggrunnen. Hvor mye gull som ligger i bakken, er imidlertid høyst usikkert.

Men nå satser det kanadisk-opererte selskapet Agnico-Eagle Mines Limited i Finland, skriver nettstedet euroarctic.com . Selskapet satser i Kittilä, som skal ha gullressurser for minst tretten år.

Spennende berggrunn

Den store gullåren som både amatør-gullgravere og multinasjonale selskaper har lett etter i årtier, har ikke vist seg foreløpig. Det er imildertid mye som tyder på at den eksisterer, noe både geologer og leteselskaper er enige om. Berggrunnene i Finnmark, Troms, Nord-Finland og Nord-Sverige har alle forutsetninger for å inneholde betydelige gullforekomster. Flere steder i de tre landene har det vært drevet gulldrift før, blant annet i Bidjovagge på Finnmarksvidda.

Høye gullpriser gir klondyke

Etter et stort priskrakk på gull mot slutten av 1990-tallet sank interessen for gulldrift i hele verden. Prisene lå en stund langt under 300 dollar per unse, noe som ble regnet som svært lavt. Men nå har situasjonen snudd helt om: Forrige uke var prisen på gull som skal leveres i august oppe i eventyrlige 650 dollar per unse. Én unse er rundt regnet 31 gram. Krisen mellom Iran og USA har flyttet deler av det økonomiske sikkerhetsfokuset fra olje til gull, noe som er én av flere forklaringer på prishoppet. Dette har fått selskaper til å revurdere planer om drift flere steder i verden. Så derfor: Om du vet hvor den sagnomsuste gullåren befinner seg, har du sikret deg inntekt i flere generasjoner framover.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark