NRK Meny
Normal

Dette mener de om gruvedrift i nord

Vi trenger kobber for å redde miljøet, men ikke miljøødeleggelsene fra kobbergruvene - kan svaret være ja takk - begge deler?

Helga og Rasmus

Rasmus Hansson og Helge Pedersen debatterer gruvedrift.

Foto: Montasje

Elbiler er en del av svaret på hvordan vi kan løse en voksende miljøkrise, men disse bilene trenger kobber - mye kobber. Men i Repparfjorden hevder miljøbevegelsen at man kan få store miljøødeleggelser om Norges største kobbergruve blir realisert.

I forrige uke skrev NRK om at elbiler trenger tre til fire ganger mer kobber enn vanlige biler, men norsk miljøbevegelse sier nei til kobbergruver i Repparfjord.

I dag møttes stortingsrepresentant for Miljøpartiet de grønne, Rasmus Hansson og nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen til debatt om gruvedrift, elbiler og kobber.

Hør debatten her:

Vet ikke hvor det skal være gruvedrift

Hansson i Miljøpartiet de grønne vet ikke hvor det kan være gruvedrift i Norge. Men mener det er viktig at man holder på de miljøstandardene som er i dag. Repparfjord er ikke et godt sted for gruvedrift ifølge Hansson.

– Det dummeste vi gjør er å begynne å dra ned på vedtatte miljøstandarer fordi det oppstår press et eller annet sted. Miljø må alltid vike når man veier mellom miljø og isolerte næringsinteresser, sier han.

Kvalsundgruven i Repparfjorden

Skaper debatt, Repparfjorden i Kvalsund kommune

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Må erkjenne miljøpåvirkning

Helga Pedersen argumenterer med at Norge er et av landene som bruker mest metaller og råstoffer per person, og dermed har en forpliktelse til å utvinne de metallene. Men påpeker at man må ha høye miljøstandarer.

– Uansett om vi snakker om Nussir-prosjektet eller andre gruveprosjekter i Norge så må vi erkjenne at det har en påvirkning på miljøet rundt. Det har all menneskelig aktivitet, sier Pedersen.

– Men noe mer enn annet?

– Gruveprosjekt har jo selvfølgelig sterkere innvirking på natur og miljøet rundt enn det andre prosjekter har. Så vi kan ikke late som vi kan sette i gang med gruveprosjekt uten at det har påvirking. Men når det er sagt så mener jeg vi burde ha en positiv tilnærming å utvinne kobber også i Norge, med høye miljøstandarder. Det å prinsipielt si at man ikke kan ha gruvedrift i Norge, det vil være det samme som å si at dette er en belastning som andre land må ta på seg, sier Pedersen.