Hopp til innhold

Grethe Ernø Johansen trekker seg fra fylkestinglista

Konflikten mellom Arbeiderparti-toppene Grethe Ernø Johansen og Bente Haug kan ende med at begge forsvinner ut av politikken, mener Frank Aarebrot.

Grethe Ernø Johansen

Grethe ERnø Johansen velger å trekke seg fra fylkeslista etter politianmeldelsen av partifelle Bente Haug.

Foto: Allan Klo/NRK

– Jeg kan ikke stå på en liste sammen med noen jeg politianmelder og som jeg ikke har tillit til, sier Ernø Johansen til NRK.

Dette skjer etter at hun anmeldte partikollega Bente Haug for anklagelse om løgn. Nå mener hun at selv at det er en naturlig følge å selv trekke seg fra lista.

I en pressemelding fra fylkesvaraordføreren skriver Bente Haug tidligere i dag følgende til NRK:

Jeg tar anmeldelsen til orientering og avventer politiets behandling av saken. Samtidig beklager jeg at Grethe Ernø Johansen har kommet i en situasjon hvor hun mener at politiet er rette instans.

Så ser jeg at nok kunne uttrykt meg mer politisk korrekt i intervjuet med NRK 10. september, både av hensyn til hovedutvalgsleder, men også av hensyn til partiet. Det rokker likevel ikke ved fakta i saken.

Fylkesvaraordfører Bente Haug i Finnmark

Bente Haug mener hun kunne uttrykt seg annerledes, men sier at hun fortsatt står for det hun sa.

Foto: Marte Lindi
– Veldig uvanlig

Anmeldelsen, som NRK i dag tidlig har fortalt om, har vekket en rekke reaksjoner.

– Det er ganske spesielt, fordi de politiske partiene pleier å gjøre opp på kammerset. De tar det gjerne i offentligheten hvis en av dem har flertallet mot seg, og da kan de ekskludere. Men det er sjeldent at politiet må avgjøre, sier statsviter Frank Aarebrot.

Han mener saken klart er lokal, men at den også blir lagt merke til.

Frank Aarebrot

Statsviter Frank Aarebrot sier det er uvanlig at partifeller anmelder hverandre.

Foto: Åge Algerøy / NRK

– Slike saker kan ha en påvirkning like før valget, men de holder seg ofte i fylkene. I Troms har man til sammenligning hatt stridigheter innad i Frp i lang tid, uten at det har påvirket oppslutningen til partiet, sier han.

Han mener saken har vært dårlig håndtert fra begge parter.

– Men når fylkesråden kaller en partifelle for en løgner er det klart uvanlig. Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at dette er en injurie, men jeg er hjeller ikke jurist. Jeg ser også at det er andre formuleringer, som at man har et lettsindig forhold til sannheten, som ikker heller er vanlige. Men det er lang presedens for at å bli kalt for en løgner er injurierende utsagn, sier Aarebrot..

Skal behandle saken

Thomas Darell

Fungerende politimester Thomas Darell.

Foto: Farid Ighoubah/NRK

Thomas Darell er fungerende politimester i Vest-Finnmark politidistrikt og sier det er høyt under taket når det kommer til ytringer som dette.

– Det er rom for å si mye i kraft av ytringsfriheten. Det skal mye til for at noe er ærekrenkende, sier han på generelt grunnlag.

Politimesteren legger og vekt på at dette vanligvis ikke er en prioritert sa for politiet.

Avventer politiet

Fylkesordfører Runar Sjåstad sier til NRK at de forholder seg til det politiet vil foreta seg fremover.

– Det får politiet avgjøre.

– Kan de fortsette i sine roller mens dette er en politisak?

– Jeg ser ikke at en politisak skal gripe inn i fylkeskommunens daglige virke. Vi har også en struktur som sier at ingen blir skadelidende av dette. Men vi har en sykemelding på bordet og da trår nestlederen litt ekstra til imens, sier Sjåstad.

– Hva tenker du om dette?

– Jeg tenker mye, og at det er mye som kunne vært sagt i saken. Men politiet har kompetanse til å selv se på dette, så får vi rette oss etter det, sier han.

Også Arbeiderpartiet sentralt er orientert om saken.

– Vi er opptatt av at denne saken løses lokalt i Finnmark Ap, og det oppfatter vi at fylkesledelsen også mener, sier assisterende partisekretær, Odd Erik Stende.

– Men har også Finnmark Aps ledelse vært med på dette?

– Det har jeg ingen kommentar til. Vi er opptatt av at det løses lokalt, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark