NRK Meny
Normal

Grensekryssing under Festspillene

Under årets festspill blir publikum invitert med i en øvelse i grensekryssing.

Fra utstillingene Border Crossing Exercise

Fra utstillingene Border Crossing Exercise, kurert av Pikene på broen, årets festspillprofil

Foto: Nils Mehren / NRK

Det er de Kirkenes-baserte ”Pikene på broen” som står bak utstillingen. Gjennom en rekke installasjoner inviterer de folk til å krysse grenser, ”Border-Crossing excercises” har de kalt øvelsene.

Det handler om å krysse både nasjonale grenser og våre personlige og private grenser, heter det i festspillprogrammet.

Fra utstillingene Border Crossing Exercise
Foto: Nils Mehren / NRK

Pikene på broen

Kunst- og kulturoperatørene ”Pikene på broen” fra Kirkenes består av fem norske og russiske jenter. Gruppen ble etablert i 1996, og har siden det vært opptatt av det som skjer i Barentsregionen.

Pikene på broen” er mer kjente i Moskva enn i Oslo, skriver Festspillene i sitt program. Festspillene i Nord-Norge håper rollen som årets “Festspillprofiler” skal bidra til å gjøre deres viktige arbeid kjent for nordmenn også utenfor kunstmiljøene.

Festspilldirektør Birger Carlsen er fornøyd med resultatet.

– I våre festspill finnes det alltid en samfunnspolitisk rød tråd. I år er tråden eller tematikken det å krysse grenser, noe vi får vist gjennom en unik samtidskunstutstilling organisert og kuratert av ”Pikene på broen”, sier han.

Border Crossing

Utstillingen består av til sammen ti kunstverk laget av norske, finske, svenske, russiske og amerikanske kunstnere.

Hvert kunstverk er en såkalt øvelse i grensekryssing, der man også må krysse egne private grenser som psykologiske, fysiske, seksuelle, sosiale eller geopolitiske grenser.

Utstillingene består for eksempel av et mørkt rom fullt av kappekledte skikkelser i bønn, en pappeske der det skjer umoralske happenings og en utstilling med blant annet en gigantisk brystholder.

I tillegg vises fotografier og en video om hvordan det var å vokse opp på grensen mellom Russland og Finland.

Utstillingene vises i Galleri NordNorge, i Høyskolens foaje, i Norsk Folkehjelps depot i Havnegata og i vinduet til selskapet Gjensidige i 2. etasje ved torget.

Avventende

Greta Brugård fra Sortland er innom øvelse 9. Installasjonen består at en hvit boks som står i foajeen på Høgskolen i Harstad. Hun står og ser i taket inne i installasjonen.

– Jeg ble opptatt at av det kom en engelsk tekst på en skjerm i taket som plutselig gikk over til norsk, sier hun.

Greta Brugård

Greta Brugård fra Sortland besøker utatillingen 'Border Crossing' under Festspillene i Nord-Norge.

Foto: Laila Lanes / NRK

I tillegg til denne og en skjerm til, henger en oksehud i boksen.

Brugård er litt avventende til hva hun synes om dette. I tillegg til denne har hun bare sett en til av disse installasjonene foreløpig, men hun skal se resten.

– Det er spennende med grensekryssing som tema, sier hun.

Åpning sist lørdag

I tillegg til utstillingen ”Border-Crossing Exercises” har ”Pikene på Broen” også utviklet konseptet Transborder Café, som er en møteplass for politiske og kulturelle diskusjoner

Festspillene i Nord-Norge åpnet sist lørdag. Under åpningen var kultur- og kirkeminister Trond Giske opptatt av temaet grensekryssing.

- Det er ikke Munchs bilde av pikene på broen vi skal møte her. Tvert i mot byr gruppen "Pikene på Broen" på ti øvelser i grensekryssing ulike steder i byen. Det å krysse grenser gir alltid ny kompetanse; det er i møte med det nye vi utvikler oss som mennesker, sa han.

"Pikene på broen". F.v: Luba Kuzovnikova og Inger Blix Kvammen

To av de fem 'Pikene på broen'. F.v: Luba Kuzovnikova og Inger Blix Kvammen.

Foto: Tore Meek / NRK