NRK Meny
Normal

Trapper opp med flere aksjoner i nordområdene

Greenpeace varsler økt aksjonsvirksomhet i nordområdene. Aksjonene kan føre til store økonomiske konsekvenser for oljeselskapene, sier Norsk Olje og Gass.

Greenpeace, Esperanza

Greenpeace la til kai med skipet «Esperanza» i Tromsø mandag, etter aksjonen i Barentshavet.

Foto: Christian Haakstad Nordlund / NRK

Greenpeace ble møtt med grønn løper da de gikk i land i Tromsø mandag, etter aksjonen i Barentshavet.

Organisasjonen varsler nå at de vil trappe opp aksjonsvirksomheten i nordområdene i takt med at oljeindustrien også beveger seg lenger nord.

Klage

– Vi kommer til å protestere slik som vi har gjort i mange år, mot alle selskaper og prosjekter som ønsker å utvinne olje eller gass i Barentshavet og andre steder i Arktis, sier kampanjeleder Erlend Tellnes til NRK.

Greenpeace bordet Statoils oljerigg «Transocean Spitsbergen» forrige tirsdag, i protest mot at Statoil skulle prøvebore ved Bjørnøya.

Statoil hadde da fått tillatelse til å prøvebore fra Klima- og miljødepartementet. En klage fra Greenpeace på oppstartsplanene var ikke blitt behandlet før departementet sa ja til prøveboringen.

Erlend Tellnes

– Vi vil trappe opp kampanjen i takt med at oljeindustrien også beveger seg lenger nord, sier kampanjeleder i Greenpeace, Erlend Tellnes.

Foto: Christian Haakstad Nordlund / NRK

Kystvakten grep inn

Fredag ble klagen imidlertid behandlet – og avvist, og Statoil fikk tillatelse fra departementet til å bore også i oljeførende lag.

Da valgte Greenpeace å blokkere boreområdet for Transocean Spitsbergen i Barentshavet. Fredag kveld stoppet imidlertid Kystvakta aksjonen.

Området er Troms politidistrikts ansvar, og det var etter anmodning fra oljeriggens flaggstat Marshalløyene at politiet ga Kystvakta beskjed om å stoppe Greenpeace.

Blir ikke straffet

Det kommer imidlertid ikke sanksjoner i etterkant.

– Vi har bestemt oss for å ikke straffe noen av dem som var involvert i aksjonen, sier politimester Ole B. Sæverud til NRK.

Og Greenpeaces varsko om økt aksjonsvirksomhet gjør ikke politiet bekymret.

– Nei, vi frykter ikke økt aksjonsvirksomhet. Økt aktivitet i Barentshavet kommer til å medføre flere arbeidsoppgaver for politiet. Men det er ikke noe vi frykter, det er en del av jobben vår, sier Sæverud.

– Kommer det til å bli strengere reaksjoner ved fremtidige aksjoner?

– Vi svarer ikke på hva som kommer til å skje i fremtida. Det får vi ta etter hvert som det kommer, og gjøre en løpende vurdering av hva vi skal gjøre. Vi jobber hele tiden med å være forberedt på flere eventualiteter knyttet til aktivitet på norsk sokkel.

Se intervjuet med Ole B. Sæverud:

Ole B. Sæverud om Greenpeace

Politimester Ole B. Sæverud om Greenpeaces opptrapping. FOTOGRAF/REPORTER: Eskil Mehren.

– Greenpeace må få delta

– Det er viktig med dialog, og at alle skal få si sin mening. Greenpeace må selvsagt delta i diskusjonen, men når en beslutning er fattet er den fattet, sier samfunnskontakt i Norsk Olje og Gass, Geir Seljeseth til NRK.

Samfunnskontakt i Norsk Olje og Gass representerer alle oljeselskapene som opererer på norsk sokkel.

– Vi opererer på vegne av det norske samfunn for å skape muligheter for å utvinne olje og gass til fellesskapets interesse. Det er det vi forholder oss til. Om det blir flere aksjoner fra Greenpeace er jo en hypotetisk vurdering, sier Seljeseth.

Han legger til at slike aksjoner kan føre til store økonomiske konsekvenser for selskapene.

– Ikke en pølsebod

– Det er ikke akkurat en pølsebod man setter i drift når man skal drive oljevirksomhet. Dette er store kompliserte operasjoner. Det er gjort et særdeles grundig arbeid på forhånd med å ha sikkerhet og fokus på at det skal gjøres på en ordentlig måte. Det er også en oppgave som gjør at vi er nødt til å kunne planlegge nøyaktig hva vi skal gjøre.

Greenpeace på sin side holder sine videre planer tett inntil brystet.

– Jeg kan ikke gå detaljert inn i planene, men vi er i gang med å trappe opp kampanjen. Vi er en organisasjon med begrensede ressurser, men vi bruker de ressursene vi har for å protestere, sier Erlend Tellnes.

– Hva skal til for å stoppe dere?

– Vi har ikke tenkt til å stoppe. Vi vil fortsette til vi har fått stoppet og kansellert boring i Arktis og fått et internasjonalt verneområde i Polhavet for å hindre ekstrem oljeboring, ulovlig fiske og andre trusler mot naturen.

Geir Seljeseth

Samfunnskontakt i Norsk Olje og Gass, Geir Seljeseth forteller at aksjoner som den Greenpeace gjennomførte i forrige uke, potensielt kan føre til store økonomiske konsekvenser for oljeselskapene.